Image default
 • Kezdőlap
 • Műhelytitkok
 • A SIKER “FÉLTVE ŐRZÖTT TITKAI” – Beszélgetés Macher Mártával, a Macher Zrt. elnök- vezérigazgatójával
Műhelytitkok

A SIKER “FÉLTVE ŐRZÖTT TITKAI” – Beszélgetés Macher Mártával, a Macher Zrt. elnök- vezérigazgatójával

“A legnagyobb kihívás: A JÓ CSAPAT”

Macher Márta elnök- vezérigazgató
Még nem tudjuk pontosan, hogy mik lesznek az új kihívások, de már most próbálunk felkészülni rájuk – vallja Macher Márta, aki kisvállalkozóként, egy családi házban kezdte meg működését eszközök és berendezés nélkül. Mára, igazi magyar sikertörténetként, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. kétezer négyzetméteres, zöldmezős beruházásként létrehozott üzemcsarnokban, a legkorszerűbb technológiák fogadására alkalmas infrastruktúrával működik Székesfehérváron. Az elmúlt 25 év során a gazdasági válságok és a piaci elvárások arra inspirálták a vállalkozást, hogy megkeressék azt a megkülönböztető képességet, amivel a piacon fejlődhetnek, és a megrendelők elvárásainak megfelelhetnek.

 

ÜZLETI SIKERÜNK 5 ELENGEDHETETLEN TÉNYEZŐJE

 

 • „Semmi nem történik meg, ha nem előzi meg egy álom” – az első és legfontosabb, hogy tudjuk, hova akarunk tartani. Kell egy jövőkép, és egy stratégia.
 • Meg kell határoznunk, mi az a megkülönböztető képességünk, amitől a piacon mások vagyunk, mint a versenytársak.
 • Meg kell találni, hogy milyen innovációra van szükség, és azt alkalmazni kell.
 • Meg kell találni a lojális és motivált csapatot.
 • Egy olyan szervezetet, folyamatorientált rendszert kell felépíteni, ami támogatja a céljaink elérését
A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSOK, AMELYEKKEL SZEMBESÜLTÜNK

 

2001 szeptember 11 számunkra egy válságkezelést jelentett. Az amerikai piac megállt, leálltak a megrendelések. El kellett dönteni, hogyan tovább, mit tegyünk, és milyen gyorsan kell reagálni. Nagy kihívás, amikor egy olyan növekedés történik a cég életében, amire nincs a szervezet felkészülve. Nagyon örülünk a piaci növekedésnek, de látni kell azt a veszélyt is, hogy egy 1/3-ot meghaladó növekedés a cég stabilitását fogja megkérdőjelezni. A jelen kihívása: a technika és technológia gyors fejlődése miatt rendkívül gyors változásokra van szükség a szervezetben. Nem is csak a berendezésekre kell itt gondolni, hanem az emberi gondolkodás és tudás fejlesztésére. Nem tudjuk, pár év múlva mire lesz szükség, mégis ma arra kell készülni, hogy képesek legyünk az új kihívásoknak megfelelni.

 

A 3 LEGFONTOSABB TANÁCSOM A KEZDŐ VÁLLALKOZÓNAK

 

 • Minőségre való törekvés: nagyon fontos a magas szintű szolgáltatási minőség, ami övezi egy cég tevékenységét. Sokszor elfeledkezünk arról, hogy ebben milyen mértékben számít a kommunikáció is. Ez az egyik legfontosabb tényezője, hogy a partnerekkel, az érdekelt felekkel megfelelő kapcsolatot alakítsunk ki.
 • Kellően figyeljünk a piacra, hiszen ha a piaci változásokat nem kellő időben ismerjük fel, és azokra nem reagálunk, akkor elmegy mellettünk az élet úgy, hogy észre sem vesszük.
 • Munkatársak: csapat nélkül nem lehet végrehajtani a feladatokat. Talán ma az egyik legnagyobb kihívás, hogy képesek legyünk egy motivált és lojális csapatot kialakítani, és ezáltal biztosítani tudjuk a termeléshez szükséges feltételeket.

 

A 3 LEGFONTOSABB DOLOG AMIT MINDENKÉPEN EL KELL KERÜLNÖD, HA NEM AKARSZ KUDARCOT

 

 • Soha ne higgyük azt, hogy nem kell fejlődni. Ha egy pillanatra is megállunk, lemaradunk.
 • Üzleti tisztesség lebecsülése: néha úgy tűnik, hogy ez nem térül meg. Én hiszek abban, hogy hosszú távon kizárólag az üzleti tisztességgel lehet eredményeket elérni.
 • Ha nem fordítunk kellő energiát arra, hogy a csapatunk együtt legyen, és valamiben mindig halogatunk – e kettő együttesével egy céget tönkre lehet tenni.

A székesfehérvári Macher Zrt. szakterülete a bonyolult, magas hozzáadott értéket képviselő kábelek, kábelkötegek, komplex elektronikai rendszerek tervezése, fejlesztése, gyártása. A cég innovatív technológiákat alkalmaz az elektronikai ipar kiemelt területein. Főbb kompetenciája az elektromechanikai fejlesztés, szerszám- és célberendezés gyártás, gyártástechnológiák kidolgozása, kábelkonfekcionálás, fröccsöntés és fémgőzölés.
A részvénytársaság ma már a hazai mellett több mint 50 százalékban export piacra termel, öt európai országban (Németország, Dánia, Spanyolország, Svájc, Franciaország) közvetlen beszállítóként van jelen. Ehhez, és ahhoz, hogy az árbevétel idén meghaladhassa az egymilliárd forintot, a vevőhűség nagyon fontos, a stratégiai megrendelők nyolcvan százaléka több mint tíz éve megrendelője a Macher Kft-nek.
A társaság nem csak az üzleti életben fejlődött, a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet, egyrészt a munkavállalók felé, másrészt a külső környezet felé. Ez nem csupán anyagi támogatást jelent, hanem a megváltozott munkaképességű emberek munkába illesztését, a fiatalok pályaorientációját, a duális képzésbe való bekapcsolódást, valamint különböző támogatásokat.
Az elmúlt 25 év tevékenységét pedig a megrendelői vevőhűség, társadalmi oldalról pedig a számtalan kitüntetés és a kétszer is odaítélt Nemzeti Minőségi Díj igazol vissza.


Szakmai díjak, elismerések:

– 2016: FMKIK – „Életműdíj”
– 2015: “European Business Awards 2015/16”, Nemzeti Bajnok, “Év vállalkozója” kategória
– 2015: „Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díj”, gyártás kategória
– 2014: Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága – „Minőségért”díj
– 2010: „Év termelő és szolgáltató vállalkozója”
– 2009: Nemzeti Minőségi Díj
– 2004: „Nemzeti Minőségi Díj Nagykövete”
– 2003: ISO FÓRUM – „Minőségért” vándordíj
– 2003: FMKIK – „Az év vállalkozója”
– 2000: Nemzeti Minőségi Díj
– 2000: „Kiemelkedő színvonalú vállalkozói tevékenységért”
– 1995: “Székesfehérvárért” díj
– 2015: Legjobb Munkahely, kisvállalat kategória
– 2013: Családbarát Munkahely
– 2008: Legjobb Munkahely, termelő kategória – iparági győztes
– Családbarát Munkahely: 2012 (különdíj), 2003 (különdíj), 2002, 2001
– Legjobb Munkahely: 2007 (V.), 2006 (VII.), 2005 (VII.), 2002 (X.), 2001 (IV.) (helyezés)
– Tiszta, virágos és egészséges Székesfehérvárért: 2004 (I.), 2003 (III.), 2002 (III.), 2001 (II.) (helyezés)


Megnézem videón a teljes interjút

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>