Image default
Ingatlan tippek

Egy ingatlan vagy egy életérzés?

Amikor lakást, vagy házat akarunk eladni vagy venni, ideális esetben átfésüljük a témába vágó weboldalak hirdetéseit. Felmérjük a lehetőségeinket, osztunk-szorzunk, illetve azt figyeljük, melyik meghirdetett lakásból/házból mit lehet kihozni. Egészen különböző érzéseink keletkezhetnek a fotók láttán, melynek fényében döntünk.

A hirdetésekben található fotók minőségét tekintve bőven lehet kifogásunk, hiszen sok felvétel homályos, sötét. A képeken nem látható rendesen a lakás, mert elviszik a figyelmet a kint hagyott ruhák, a szabad felületeket beborító használati és dísztárgyak. Nem egységes a látvány.

A fényképeken megjelenő személyek vagy állatok is gátat szabnak a gyors vevőre találás folyamatának. Kissé komolytalanná válhat így a hirdető. A netes hirdetőfelületek nem közösségi oldalak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem lehet némi humort is becsempészni egy ingatlan hirdetésének szövegezésébe, de csak módjával.

Olyan fotókra, melyekben a lakásunkat szeretnénk kívánatossá tenni, jelen kellene lenni a színeknek, még ha visszafogottan és átgondoltan is. A formák, az elrendezés harmóniájának is nagy szerepe van, valamint a fénynek. Ha egy szoba világos, az már fél siker.

Összegezve tehát nem mindegy mit és hogyan fotózunk, valamint miképpen mutatunk be, hiszen a leendő tulajdonos a legtöbb esetben jövője otthonát keresi. Ehhez méltó alapot kell létrehoznunk. Neutrálist, de igényest.

És mit akar a jelenlegi tulajdonos?

Természetesen jó áron eladni. Mikor? Minél hamarabb. Ezt hogyan érheti el? Abszolút kivitelezhető trükkökkel.

Ahhoz, hogy vevőre találjon, valahol meg kell jelennie, azaz hirdetést ad fel. Mennyi ingatlan hirdetés található a neten? Igen, annyi. Ezért nagyon fontos, hogy kiemelkedjen valamivel a kínálatból: a fotók minőségével, a rajtuk látható igényességgel, a pontos, érthető leírással, valamint az összes fontos paraméter közlésével. Mindez összességében egy komplett folyamat.

De a hirdetés már csak a jéghegy csúcsa – az ingatlan felkészítésre a bemutatásra, eladásra a projekt leglényegesebb eleme.

Mi is pontosan az ingatlanfelkészítés?

Az ingatlanfelkészítés, nemzetközi szakkifejezéssel élve home staging nem újkeletű dolog, mára szinte külön szakmává nőtte ki magát. Régen és most is van, aki felismeri, hogy amennyiben energiát fektet az eladás folyamatába, akkor az megtérül.

A szakirodalom szerint általában az ingatlan árának 1-2%-át érdemes a széppé varázslásra fordítani, mellyel növelhető az ingatlan ára, és sokkal hamarabb gazdára is talál. De ez nem kőbevésett szám, lehet ennél több, de kevesebb is az összeg. A lényeges, hogy foglalkozzunk vele.

Nagyon tömören a következő részletekkel kell majd foglalkozni:

 • felesleges tárgyak selejtezése
 • rendrakás, tisztaság
 • világos színek dominanciájának megteremtése
 • letisztultságra, áttekinthetőségre törekvés, szellősség érzetének keltése
 • falfestés
 • burkolatok, nyílászárók, beépített háztartási nagygépek javítása, cseréje, ha szükséges
 • színek, formák, felületek ügyes használata
 • fényforrások előnyös elhelyezése
 • kiegészítők használata
 • fényképek helyes készítése
 • hirdetés kezelése, megosztása
 • érdeklődők fogadása

Következő írásunkban kitérünk arra, hogy kezdj neki ennek az egész csomagnak. Mert először nem árt feltérképezni, mekkora munka áll előtted. Egy olyan munka, ami milliókkal többet hozhat a kasszába hamar, és lehet, hogy csupán egy hetet vesz igénybe…

 

 

Related posts

Rés a pajzson, avagy miért probléma a felszíni hiba?

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Ingatlanfelkészítési trendek 2019

Home staging – Hogyan tedd vonzóvá a nappalit?

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>