Image default
Adótippek

Emelkedik az ÁFA alanyi mentesség határa

Közel 600 ezer kisvállalkozót érint a változás!

2019. január 1-től végre egységes lesz a kisadózó vállalkozások tételes adója – közismert rövidítése: kata – választhatóságának és az általános forgalmi adó – továbbiakban áfa – alanyi mentességének árbevételi határa.

Mindkét adónem esetében 12 millió forint a felső értékhatár, ami azért kedvező, mert a katás vállalkozónak nem kell figyelni évközben arra, hogy eléri-e kiszámlázott bevétele a 8 millió forintot (a jelenleg érvényes értékhatár). Ebben az esetben be kellett jelentkeznie 15 napon belül áfa hatálya alá és 2 évig nem választhatta újra az alanyi mentességet. Korábbi cikkem részletes számítást is tartalmazott az évközben kezdő katás vállalkozó áfa alanyi mentességének meghatározására (2018/1).

Mi a teendője annak a katás vállalkozónak, aki jövő évben szeretné az  áfa alanyi mentesség előnyeit élvezni?

Ha eddig áfa alanyként működött a vállalkozása, amivel jóval több adminisztráció jár – áfa bevallás, nyilvántartási kötelezettség, adatszolgáltatás, stb. – de várható árbevétele nem haladja meg 2019-ben a 12 millió forintot, célszerű ez év végéig az adóhatóságnak beküldeni a nyilatkozatot az alanyi mentesség választásáról. Igy a következő évben a kata fizetésén kívül nem terheli külön az áfa fizetési kötelezettség. Talán még könyvelőre sem lesz szüksége a kata egyszerűsége miatt!

A kezdő kisvállalkozásoknak mindenképpen azt ajánlom, hogy éljenek a legegyszerűbb adózási lehetőséggel: a KATA mellett az áfa alanyi mentesség választásával havonta 50 illetve 25 ezer forint megfizetésével letudják az adókötelezettségüket (nincs nyilvántartási, bevallási kötelezettség).

Handa Lászlóné

Related posts

KATA egyre népszerűbb

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

A KATÁ-s vállalkozások iparűzési adója

Hogyan adózunk az osztalék után 2019-ben? Megmutatjuk!

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>