Image default
Adótippek

Emelkedik az ÁFA alanyi mentesség határa

Közel 600 ezer kisvállalkozót érint a változás!

2019. január 1-től végre egységes lesz a kisadózó vállalkozások tételes adója – közismert rövidítése: kata – választhatóságának és az általános forgalmi adó – továbbiakban áfa – alanyi mentességének árbevételi határa.

Mindkét adónem esetében 12 millió forint a felső értékhatár, ami azért kedvező, mert a katás vállalkozónak nem kell figyelni évközben arra, hogy eléri-e kiszámlázott bevétele a 8 millió forintot (a jelenleg érvényes értékhatár). Ebben az esetben be kellett jelentkeznie 15 napon belül áfa hatálya alá és 2 évig nem választhatta újra az alanyi mentességet. Korábbi cikkem részletes számítást is tartalmazott az évközben kezdő katás vállalkozó áfa alanyi mentességének meghatározására (2018/1).

Mi a teendője annak a katás vállalkozónak, aki jövő évben szeretné az  áfa alanyi mentesség előnyeit élvezni?

Ha eddig áfa alanyként működött a vállalkozása, amivel jóval több adminisztráció jár – áfa bevallás, nyilvántartási kötelezettség, adatszolgáltatás, stb. – de várható árbevétele nem haladja meg 2019-ben a 12 millió forintot, célszerű ez év végéig az adóhatóságnak beküldeni a nyilatkozatot az alanyi mentesség választásáról. Igy a következő évben a kata fizetésén kívül nem terheli külön az áfa fizetési kötelezettség. Talán még könyvelőre sem lesz szüksége a kata egyszerűsége miatt!

A kezdő kisvállalkozásoknak mindenképpen azt ajánlom, hogy éljenek a legegyszerűbb adózási lehetőséggel: a KATA mellett az áfa alanyi mentesség választásával havonta 50 illetve 25 ezer forint megfizetésével letudják az adókötelezettségüket (nincs nyilvántartási, bevallási kötelezettség).

Handa Lászlóné

Related posts

A KATÁ-s vállalkozások iparűzési adója

Miért hasznos nyugdíjas munkavállalót foglalkoztatni?

KATA egyre népszerűbb

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>