Image default
Tárgyalástechnika

A testbeszéd mindent elmond

A tárgyalás során sokat segíthet az, ha tudunk figyelni a partner nem verbális kommunikációs jeleire, illetve a sajátunkéra is. Teljes mértékben nem tudjuk kontrollálni úgy sem, de a legjobb esetben nem mást szeretnénk eljátszani, mint ami valójában van – azaz, ha őszinték vagyunk, testbeszédünk is segíteni fog egy jó üzlet megkötésében.

Ha valami mást szeretnénk mutatni, mint ami igazából van, akkor elárulhat minket a testünk, ahogyan a partnerünket is az övé. De nem feltétlen szélsőségre kell gondolnunk, nem hazudunk mindig, amikor mást sugall a testünk, mint a szavaink. Sokszor szó lehet arról, hogy bizonytalanok vagyunk, nem merünk elmondani valamit, felnagyítjuk egy kicsit a dolgokat, csak hogy meggyőzőbbek legyünk, többek között. Számos érzelem befolyásolja a viselkedésünket és a szavainkat, ezek sokszor nem is tudatosak, és nem is tudatosulnak.

Ha a tárgyalópartnerünk nyitott, akkor beszélgetés közben felénk fordul, ránk néz, egyik végtagja sincs keresztbe téve. Ennek pont az ellenkezője a zártság, ami elutasítást, érdektelenséget jelezhet: másfelé néz, a szemünkbe semmiképpen, karját keresztbe teszi, nagyobb távolságot tart.

Minden mozdulat jelenthet újat. Változhat a partner hozzáállása. A kezdeti bizalmatlanságot felválthatja némi nyitás, elfogadás vagy legalább érdeklődés, ha mi jól tesszük a dolgunkat. Létezik sok jól ismert testtartás-változás, csak talán nem figyeltük meg ennyire eddig. Amikor ügyfelünk hirtelen hátradől a széken és összefonja a karjait, akkor ne folytassuk az addigi taktikát, mert nem jön be a jelek szerint. Ha nagy sóhajtás a reakció egy mondatunkra, abban az esetben sem a megegyezés felé haladunk. A vállunk feletti elbambulás, a támaszkodás egyértelműen az érdektelenség jele.

A hangszín változása is sokat elárul a bennünk zajló érzelmekről, azok módosulásáról, ezt szinte lehetetlen felülírni, megjátszani. Amennyiben partnerünk nagyon halk, esetleg nagyon hangos, mindkét esetben számolnunk kell a dühvel, ami benne forr. Alapesetben, remélhetőleg, nem kerülünk ilyen helyzetbe ingatlanvásárláskor, hacsak nem mondunk direkt, vagy öntudatlanul valami sértőt. Többnyire a kommunikáció megmarad a normális keretek között, azonban az éber figyelem mindenképp hasznos lesz, mert segít nekünk abban, hogy valósan mérjük fel, kivel van dolgunk.

Alapból érdemes megadni a másik félnek a bizalmat, ami nem jelenti azt, hogy naivnak kell lennünk. A tudatos jelenlét az előnyös állapot, amikor saját mondanivalónkra és a másik megnyilvánulásaira is ítéletmentesen figyelünk. Ne készüljünk válaszpanelekkel, hanem arra figyeljünk, ami elhangzik és akkor jól is tudunk reagálni rá. Nézzünk a másik szemébe, testtartásunk legyen nyitott, húzzuk ki magunkat. Mutassuk ki érdeklődésünket és bizalmunkat mosollyal, a másik fél mondandóját fejbiccentéssel nyugtázhatjuk, vagy bólintással, mellyel kifejezzük, hogy érdeklődéssel hallgatjuk.

Related posts

A szerződéskötés folyamatának 3 szakasza – 2. rész

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Nem a ruha teszi az embert?

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

A tárgyalási folyamat 5 pontja

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>