Image default
Adótippek

Kedvező változás a diákok számára

Ki tekinthető főállású kisadózónak a KATA szerint?

November 24-étől ismét módosították a főállású kisadózó fogalmára vonatkozó szabályokat, amely kedvező a nappali tagozaton tanuló felsőoktatási intézmény hallgatójának, ha tanulmányai folytatása mellett KATA szerint adózik.

Korábban a diákokat főállásúként havi 50.000 forint adótétel megfizetésére kötelezték, ami nem igazán méltányos, hiszen ők a tanulmányaik folytatása mellett tudnak csak jövedelemszerző tevékenységet folytatni. Az elmúlt 5 évben többször próbálkoztak a különböző érdekképviseletek kedvező módosítást elérni, végül 2018. január 1-től sikerült. Ennek megfelelően a KATA törvény 2. paragrafusa kimondta:

Nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha közép-és felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton folytat tanulmányokat.

Ez azt jelenti, hogy 25.000 forintot fizet havonta a kisadózó diák, ugyanúgy, mint a legalább heti 36 órát elérő munkaviszony mellett, vagy a nyugdíjasként adózó KATÁS vállalkozó.

A fent említett legutolsó módosítás a hallgatói jogviszony szüneteltetésére vonatkozik, amire lehet, hogy a vállalkozás sikere miatt kényszerül a hallgató.

Annak kisadózó magánszemélynek, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójaként szünetelteti hallgatói jogviszonyát, 25. életéve betöltéséig továbbra is havi 25.000 forint tételes adót kell fizetnie.

A jövőben talán ezek a kedvező változások növelhetik a diákok körében a vállalkozások népszerűségét.

Handa Lászlóné

Related posts

Emelkedik az ÁFA alanyi mentesség határa

Miért hasznos nyugdíjas munkavállalót foglalkoztatni?

Hogyan adózunk az osztalék után 2019-ben? Megmutatjuk!

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>