Image default
Tárgyalástechnika

Nem a ruha teszi az embert?

A közmondásaink igazak, mindegyik alapvető és a valót tükrözi, ugyanakkor a címben szereplő darab esetünkben némi kifejtést kíván. Egy tárgyaláson ugyanis ez jelentősen befolyásolja a sikert.

Általánosságban természetesen nem szabad ruha alapján, első látásra ítélni – meg egyébként sem -, de mivel felelősségteljes, komoly, ám humorérzékkel megáldott emberek vagyunk, tudjuk, hogy a megjelenés nagyon fontos.

Mire figyelj?

  1. Minőség – érdemes inkább egy szettre komolyabb összeget költeni, és később bővíteni a ruhatárad, mint több olcsó darabot beszerezni. Az anyagok, a varrás, a kivitelezés, a márka ebben az esetben igenis számít, hiába nem vagy sznob vagy márkahű vásárló.
  2. Részletek – alaposan nézd végig magad a tükörben elől és hátul, hogy nincs-e sehol szakadás, luk, nagy gyűrődés, lógó cérnaszál, morzsa, folt. A gallér, a kézelő, a derékrész lehetőleg makulátlan állapotban legyenek – a siker érdekében megéri ezekre odafigyelni, hisz a kompakt külsőről egyből ugyanilyen belső harmóniára következtet a kívülálló. Ami persze közel sem evidencia, de annak elérésére történő kísérlet vagy próbálkozás mindenképpen becsülendő.
  3. Tisztaság – nem kérdés. Viszont itt nem arra gondolunk, hogy fürödj meg, hanem arra, hogy pillants rá a cipődre, táskádra, egyebekre, mielőtt belépsz. Az utazás során érhette bármelyiket valamilyen környezeti hatás. Ne a tárgyalóteremben leülve vedd észre, mert az számodra is kínos lesz.
  4. Illatok és szagok – nem mindegy, milyen parfümöt használsz. Semmiképp ne a bódító, erős típust fújd magadra ilyenkor. Az a legjobb, ha szinte semmilyen extra illat nem érezhető, hanem csak egyfajta frissesség és tisztaság árad belőled. Előfordul, hogy út közben leizzadsz, ilyenkor várj egy kicsit, nyugodj meg, mielőtt belépsz a helyszínre. Így kissé helyrehozhatod magad, valamint a ruhádat is megigazíthatod. Ha előre tudod, hogy ilyesmi benne lehet a pakliban, készülj pótruhatárral, ha megoldható annak gyűrődésmentes szállítása.
  5. Diszkréció – ez eléggé magától értetődő. A túlzásoktól óvakodj. Nem kell nagy kivágás, nincs szükség túl rövid ruhadarabokra, sőt. Az ilyen megoldások kontraproduktívak szoktak lenni. Mértéktartó, de divatos legyél.
  6. Kiegészítők – fontosak, de ne legyenek főszereplők. A ruháknál fontos, hogy minőségi darabok legyenek, mely a kiegészítőkre is vonatkozhat, de nem túl jó ötlet demonstrálni velük: nincs szükség mindenképp egy Rolexet az előtérbe tolni, elég, ha minden a helyén van. Nem sok és nem kevés.
  7. Eszközök – jó, ha vannak. Ma már nem biztos, hogy jó hatást érsz el egy tollal és egy jegyzetfüzettel. Egy pár menő kütyü arra utal, hogy követed a technikai fejlődést, nem ragaszkodsz ész nélkül és kényszeresen a régi bevált dolgokhoz, hanem használod, amit érdemes.

Related posts

A szerződéskötés folyamatának 3 szakasza – 2. rész

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

8 tárgyalási taktika

Hogyan tárgyalj nőként? – 4 tipp

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>