Image default
IT és vállalkozás

A számítógépes hálózat felépítéséről, előnyeiről és veszélyeiről

A számítógépes hálózat az informatikai infrastruktúra egyik legmeghatározóbb eleme. A hálózat ugyanis nem csak a számítógépjeinket kapcsolja össze és teszi lehetővé a kommunikációt, hanem természetesen az okostelefonoknak is, okosóráknak is, sőt ma már nem ritka, hogy a komplett házunk is része a hálózatnak mint okosotthon.

Milyen veszélyeket rejthet az, hogy mindenünket hálózatba kapcsoljuk? Hogyan tudunk biztonságosan üzemeltetni okoseszközöket?

A számítógépes hálózatot úgy fejlesztették ki, hogy autonóm, tehát független és önfenntartó legyen, azaz nincs egy jól definiált központja, hanem a hálózatot útválasztó és forgalomirányító routerek üzemeltetik, amelyeknek a száma elméletileg végtelen. A hálózati végpontok között a kommunikáció során megjelenő adatcsomagokat ezek az útválasztók a csomagokban kiolvasható címről a címzett felé irányítják. A dolog szépsége az, hogy két végpont között korlátlan számú forgalomirányító egység lehet, tehát a hálózat bármikor tud tovább hízni logikai bővítés nélkül, csak a megfelelő számú címre van szüksége, ahhoz hogy a végpontokat meg tudjuk címezni.

(hirdetés)

www.xforce.hu

Valahogy így működik a modern csomagküldő szolgálat is, azzal a különbséggel, hogy az átlagos statisztikák szerint, ha kiküldünk egy csomagot, amit megpróbálunk minél távolabbi kontinensre küldeni, azért hogy minél több forgalomirányítón keresztül menjen, az is rendszerint néhány ezred másodperc alatt odaér és vissza is jön. Tehát a legfontosabb előnye számunkra a hétköznapjainkban az, hogy bármely hálózatra kapcsolt eszközünk el tudja érni logikailag a hálózatban aktívan résztvevő összes végpontot viszonylag alacsony válaszidővel és nagy sebességgel, amely lehetővé tette számunkra a mai iszonyatosan gyors információ áramlást és a globális fejlődést a világban.

Az egyik legnagyobb veszély ugyanakkor pontosan ez, ami az előnye is a globális hálózatnak: minden végpont lát minden végpontot. Természetesen a hálózat tervezésekor a katonai célok voltak az elsődlegesek, miszerint a hálózatnak akkor is stabilan kell üzemelnie, ha egy-egy forgalomirányító kiesne valamilyen hiba vagy megsemmisülés miatt. A hálózatok globális elterjedésének hajnalán még nem fordítottak elegendő figyelmet a biztonsági kockázatokra és a védekezésre. Az első IPv4 szabvány bevezetésekor, 1983-ban mindössze négymilliárd logikai címet definiáltak, amely tíz év alatt el is fogyott. 1993-ban be kellett vezetni az osztály nélküli forgalomirányítást és a hálózati címfordítást, amelyet azóta is használnak otthoni eszközeink, és amely lehetővé tette, hogy az IPv4 a mai napig működő képes.

A mai korszerű és friss otthoni eszközeink, operációs rendszereink, okostelefonjaink már fel vannak készítve az alapvető a hálózati védekezésre, de nem volt ez mindig így. Például a Microsoft egészen a Windows 7 megjelenéséig nem kínált megbízható tűzfalszolgáltatást operációs rendszerei mellé, és nem hívta fel a felhasználói figyelmét arra, mennyire fontos alapértelmezetten bekapcsolva tartani a tűzfalat. Külön kiemelendő a Windows 10 operációs rendszere a cégnek, amely a Windows Defender fantázia névre hallgató tűzfal+vírusvédelem megoldása kiváló eredményeket tud felmutatni a védekezésben.

Ahhoz hogy megelőzzük a hálózati támadásokat, érdemes naprakészen tartani eszközeinket. Ha használunk otthon routert, mindig figyeljünk oda, hogy a legfrissebb szoftver fut-e rajta, amennyiben módunk van rá, frissítsünk vagy kérjünk meg egy szakembert. Érdemes negyedévente átnézetni hálózati eszközeinket és számítógépjeinket is egy hozzáértővel, azért hogy biztonsággal kizárhassunk minden kéretlen látogatót a hálózatunkról.

A következő cikkemből kiderül, milyen veszélyeket rejthet egy rosszul konfigurált vezeték nélküli (WIFI) hálózat, és hogyan célszerű jól konfigurálni azt.

Farkas Márk
Vezető fejlesztő
xForce IT Bt.

 

 

Related posts

Veszélyben az életed – de a védekezés nem reménytelen

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>