Image default
Gazdaságpolitika

Újra hinni kell a fejlődésben – Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

Krisán Lászlóval, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójával készült mini interjúnk is a 2019-ben várható eseményekről és a KKV szektort érintő változásokról szól, melyet a FÓKUSZBAN: Gazdasági Évnyitó 2019. – A szárnyaló gazdaság határai című konferencián rögzítettünk.

Nagyon komoly 2018-as évünk volt. Erős bázisról kell indulni a hazai gazdaságnak és a hazai vállalkozói körnek. Ilyen szempontból az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet legalább a tavalyi szintet fenntartani, és hogyan lehet kikerülni azokat a problémákat, amelyek a világból, rajtunk kívülálló okok miatt egyébként is érkezhetnek.

Azt látom, hogy a hazai vállalkozói kör egyre merészebben nyúl hozzá a piacon elérhető finanszírozási, pénzügyi forrásokhoz, hitelek, tőke, garanciák, pályázatok tekintetében. Jelen pillanatban az a legfontosabb dolog, hogy a vállalkozó újra el merje hinni, hogy igenis érdemes belevágni egy beruházásba, egy befektetésbe, egy növekedésbe, egy fejlődésbe. Ilyen szempontból egy nagyon hosszú időszakon vagyunk túl. Közel hét év válság alatt a vállalkozók nagyon sokat araszoltak visszafele. Ehhez képest el kell tudni kezdeni fejlődni újra, és elkezdeni hinni a fejlődésben.

Én azt látom, a hit megvan. Elég komoly növekedési potenciál van még a rendszerben. Ha a makroszámoknak a növekedése és javulása, valamint a komoly eredmények után a mikroszférába is át tud gyűrűzni ez a fajta hit, ez a fajta bizalom, akkor az a vállalkozókra is pozitívan fog hatni. Mi ehhez adjuk az eszközöket, akár a Széchenyi-kártya programon keresztül, hitelek, folyószámlahitelek, beruházási, forgóeszközhitel, agráriumnak számított hitelek tekintetében, akár az uniós források melletti, banki egyéb termékek segítik ezt a munkát. A bankok tekintetében láthatóan erősebb a nyitás, ami számokban is mérhető, látható.

Az uniós pénzek tekintetében a véghajrába érkeztünk. A 2004 és a 2020 közötti időszak nagyjából lezárható, hiszen az összegek már kiosztásra, kipályáztatásra és megítélésre kerültek. Annyi „csak” a feladat, hogy ezeket végre kell hajtani, a projekteket meg kell valósítani, melyre két év áll rendelkezésre, melynek ez lesz a fókuszában.

Megnézem videón a teljes interjút

 

Related posts

“Korszakváltás küszöbén állunk”

A gazdasági növekedés kulcsa a termelékenység javítása

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Elkészült az akcióterv a GINOP-8.8.1 Foglalkoztatási hitelprogramhoz kapcsolódóan

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>