Image default
Adótippek

A KATÁ-s vállalkozások iparűzési adója

Kell-e fizetni iparűzési adót?

A helyi adókról szóló törvény értelmében az iparűzési adó alanyai azok a vállalkozások, amelyek jövedelemszerzési tevékenységet folytatnak. Az önkormányzat döntése alapján kerül bevezetésre, mértéke max. 2% lehet. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata rendeletében ezt a mértéket határozta meg, így a település vállalkozói jelentős mértékben hozzájárulnak a város szociális feladatainak finanszírozásához.

Hogyan határozható meg az adóalap?

Három módszer szerint:

  • általános módszer: bevétel csökkentve anyagköltség+eladott áruk beszerzési értéke,
  • egyszerűsített módszer: nettó bevétel 80%-a
  • átalány módszer: 2,5 millió bevétel után 2%

A kisvállalati tételes adó – KATA – hatálya alá tartozók választhatnak az általános, illetve az átalány módszer között. Mivel költséget nem számolnak el, ezért célszerű ez utóbbival élni. Ez azt jelenti, ha egész évet veszünk figyelembe 50.000 Ft iparűzési adót kell fizetni a KATÁ-s vállalkozónak.

Hogyan kell bejelentkezni az iparűzési adó hatálya alá?

A KATÁ-s vállalkozónak 45 napon belül kell bejelentkezni az önkormányzati adóhatósághoz (elektronikusan vagy papíralapon) jelezve a választását. Ez a döntés teljes évre vonatkozik, ha ettől eltérő adóalap választással akar élni, akkor azt következő év február 15-ig megteheti.

Még egy fontos határidő van, amit érdemes megjegyezni: ha a vállalkozó évközben szünetelteti tevékenységét, vagy adómentességre, adókedvezményre jogosult, akkor január 15-ig köteles ezt bejelenteni. Egyébként nem csökkenthető a számára megállapított 50 ezer forintos adókötelezettség.

Kell-e adóbevallást adni a KATÁ-s vállalkozónak?

Nem, ha az átalány módszert választotta.

Hogyan kell megfizetni az iparűzési adót?

Két egyenlő részletben (ha egész évben működő vállalkozás) március 15., illetve szeptember 15-ig pótlékmentesen az önkormányzat HIPA számlájára. Nem egész évben működő vállalkozás átalányát arányosítva, de szintén két egyenlő részletben kell befizetni az év első, illetve utolsó hónapját követő 15-ig.

Kinek jár adómentesség, illetve adókedvezmény?

Az önkormányzat rendeletében határozhat meg adómentességet 2,5 millió adóalap alatt. Székesfehérvár önkormányzata 1,5 milliós adóalap eléréséig ad mentességet a HIPA alól (de ebben az esetben fontos a január 15-i határidő betartása is!). Adókedvezményre jogosító jogcím jelenleg nincs a helyi rendeletben.

 

Handa Lászlóné

Related posts

Miért hasznos nyugdíjas munkavállalót foglalkoztatni?

9 fontos változás, amiről vállalkozóként tudnod kell!

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Hogyan adózunk az osztalék után 2019-ben? Megmutatjuk!

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>