Image default
Gazdaságpolitika

“Korszakváltás küszöbén állunk”

Szepesi Balázst, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárát A szárnyaló gazdaság határai (FÓKUSZBAN: Gazdasági Évnyitó 2019.) című konferencián kérdeztük arról, milyen változások várhatók idén a saját szakterületén, illetve hogyan érinti mindez a KKV-szektort.

Nem az a nagy kérdés, hogy idén mi fog változni, hanem elsősorban az, hogy mi min akarunk változtatni. Igaz ez mind a vállalkozásokra, mind a vállalkozásokat segítő kormányzati politikára. Fel kell készülni arra, hogy egy világgazdasági trendforduló környékén állunk. De nem aggodalmaskodnunk kell, hogy mi fog történni, hanem mindenkinek azon érdemes gondolkodnia, saját magán miképpen tud változtatni.

Hatalmas kihívások előtt áll az egész magyar gazdaság, korszakváltás küszöbén állunk. Egyrészről a munkaerőpiaci helyzet nagyon jó, magasak a bérek: ez a vállalkozások számára azt jelenti, hogy nehezebb jó munkaerőt találni, és sokkal több bért kell fizetni, ami önmagában hatalmas kihívás egy cégvezetőnek. Másik oldalról globálisan alakul át a gazdaság. Alapvető folyamat a digitalizáció, amelybe már mindenkinek be kell valahogyan kapcsolódnia, még a legkisebb falvakban is. Ezek mellett a magyar vállalkozások felében generációváltás várható, és a pénzpiaci helyzet is átalakulóban van – azaz a vállalkozásoknak teljesen meg kell újulniuk.

Nap mint nap érezhető a piaci környezet változása. Szándékaink szerint ugyanígy érezhető lesz az is, hogy a kormány egy új vállalkozáspolitika kidolgozásán dolgozik: egy új KKV-stratégiát készítünk, amelynek keretében kiszámítható, a vállalkozások igényeihez igazodó fejlesztési konstrukciókat dolgozunk ki, az adó és a bürokrácia területén is további könnyítéseket szeretnénk megvalósítani.

Related posts

A gazdasági növekedés kulcsa a termelékenység javítása

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Újra hinni kell a fejlődésben – Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Elkészült az akcióterv a GINOP-8.8.1 Foglalkoztatási hitelprogramhoz kapcsolódóan

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>