Image default
Gazdaságpolitika

A gazdasági növekedés kulcsa a termelékenység javítása

A gazdasági növekedés kulcsa a termelékenység javítása

Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államtitkárát A szárnyaló gazdaság határai (FÓKUSZBAN: Gazdasági Évnyitó 2019.) című konferencián kérdeztük a saját szakterületét érintő várható változásokról, illetve kihívásokról.

Idén az Európai Unió átlagát érdemben meghaladó, 4% körüli gazdasági növekedéssel kalkulálunk. Meglátásom szerint ez párosulni fog a munkahelyek számának és a bérek érdemi növekedésével.

Emellett az államadósság arányának további csökkenése várható. Kisebb adóssággal kalkulálunk 2019 végére, mint tavaly. Az államháztartási hiány az említett gazdasági növekedésnek köszönhetően szintén csökkenni tud. Jelenleg már elfogadott költségvetési törvénnyel bírunk, így azzal kalkulálok, hogy a GDP-arányos 1,8%-os hiánycélt el tudjuk érni.

Az államháztartás helyzetét a reálgazdasági folyamatok határozzák meg. Ha ezekről a tendenciákról és gazdasági növekedésről beszélünk, akkor látható, hogy a növekedés legnagyobb korlátja jelenleg a munkaerőhiány.  A magyarországi cégek közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas arányban említik a munkaerőhiányt a növekedés korlátjaként. Ezért törekszünk arra, hogy minél több ember térjen vissza a munkaerőpiacra: ha valaki nyugdíjas, akkor a kedvező adózási lehetőségek miatt is dönthet úgy, hogy visszamegy dolgozni, hiszen az adózási forma ezt támogatja. Vagy ha a munkaerőpiacon jelen van ugyan a munkavállaló, de kevésbé hatékony területen dolgozik, egy képzésen való részvétellel van lehetősége új munka vállalására. Mi megpróbáljuk ezeket a folyamatokat erősíteni.

Rövidtávon tehát a legnagyobb kihívásnak a munkaerő-piacot látom, hosszabb távon viszont egy adott munkaerőlétszám mellett, gazdasági növekedést csak akkor tudunk elérni, amennyiben a termelékenységen tudunk javítani. Erről szól a kormány versenyképességi programja.

A KKV-szektort érintően több változás történt 2010 után, gondolok itt a társasági adó kulcsának csökkentésére, ezt követően a kedvezményes adónemek, a KATA vagy KIVA bevezetésére, illetőleg az adóadminisztráció egyszerűbbé tételére.

Ezen az úton szeretnénk továbbmenni.  Az adókulcsokat, valamint a kedvező adózási formák választási lehetőségét illetően 2019-ben is vannak változások. Egyik kiemelt cél, hogy a KKV-k kiemelt szerepet kaphassanak a gazdaságpolitikában. Nemzetközi összehasonlításban ugyanis ennek a szektornak a termelékenységén és hatékonyságán lehet még javítani, ezért az adóváltozások, az adminisztráció módosulása mellett el kell érnünk, hogy a kis- és középvállalkozások is minél nagyobb arányban használják a legújabb technológiákat.

Megnézem videón a teljes interjút

Related posts

Elkészült az akcióterv a GINOP-8.8.1 Foglalkoztatási hitelprogramhoz kapcsolódóan

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Újra hinni kell a fejlődésben – Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

“Korszakváltás küszöbén állunk”

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>