Image default
Tárgyalástechnika

Mitől jó egy tárgyalás? – 11 tipp

  1. Szerezz információkat

Azaz ismerd meg tárgyalópartnered már azelőtt, hogy találkoztok. Ha ez megvan, akkor tudsz reális árat megadni, vagy kérni.

  1. Ismerd fel az érzéseid

Ha ezt meg tudod tenni, rájössz, mire figyelj oda, min változtass, miképp kezeld az érzést, és hogyan maradj a jelenben.

  1. Rangsorold a tárgyalás fontosságát

1 és 5 között határozd meg, mennyire fontos ez az üzlet számodra. Ennek segítségével tudni fogod, mennyit engedhetsz, vagy mennyit nem és mit akarsz elérni.

  1. Ne a győzelmen legyen a fókusz

Hanem a sikeres üzletkötésen, mely mindkét fél számára kielégítő eredményt jelent. A győztes viselkedés, attitűd kissé befolyásolja majd a reakcióidat, de a tárgyalás nem verseny. Ilyen hozzáállással nem leszel olyan nyitott arra, hogy együttműködj a másik féllel.

  1. Ne eldöntendő kérdéseket tegyél fel

Kérdezz bátran, és beszéltess, azaz nyitott kérdésekkel dolgozz. A beszélgetés során többet megtudhatsz partnered indítékairól.

  1. Oszd meg az információkat

Nyugodtan avasd be a tárgyalópartnered a meglátásaidba. Ha nyitott vagy és bizalmat adsz, ezt általában viszonozza a másik fél. Könnyebben megtaláljátok a hangot, ha kifejezed érzéseid, elmondod, miben reménykedsz, vagy mi kelt benned aggodalmat.

  1. Derítsd ki, biztosan nincs-e félreértés

Rendkívül sokszor értjük félre egymást anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Szavakkal ugyan ki tudjuk fejezni gondolatainkat, meglátásainkat, ugyanakkor nem mindenkinek jelenti egy szó ugyanazt. Nézzetek rá az egyezségre mindkét fél szempontjából, mondd el, te hogyan értelmezed az adott bekezdést. Ne maradjanak elvarratlan és kusza szálak a történetben.

  1. Tarts szünetet

Merj szünetet tartani, miközben beszélsz. A beállt csönd segít neked, ha tudod azt kezelni. Ne ijedj meg tőle, időt ad a gondolkodásra, és esetleg a másik felet szólítatja meg.

  1. Használd az érzelmi intelligenciát

Ezzel elfogadóbb légkört teremtesz, és biztonságosabb közeget. Sokkal hamarabb megtalálhatod az utat a másikhoz, ha latba veted az EQ-d. Empátiával hamarabb eléred a célod, mint lerohanással.

  1. Röviden fogalmazz

Nem kell hosszú körmondatokat használni, nincs szükség példabeszédekre, inkább röviden, tömören tudasd, mit szeretnél és mi a cél.

11. Menj ki sétálni

Többen is már megosztották a publikummal, hogy séta vagy futás közben jönnek a legjobb gondolatok. A kreatív ötletek ilyenkor pattannak ki a fejünkből. Mást látunk, más környezetben vagyunk, a testünk is másképp működik és a kémia is.

Related posts

A tárgyalási folyamat 5 pontja

Hogyan tárgyalj sikeresen? – 4 technikai tipp

Most már ideje a tárgyra térni!

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>