Image default
Tárgyalástechnika

Hogyan tárgyalj nőként? – 4 tipp

Elgondolkodtató, hogy a tárgyalás szó kimondása esetén a többség alapvetően férfiak megbeszélésére gondol, ilyen kép jelenik meg előtte. Talán azért, mert a nők általában érzelmesebben, még a munkában is sokszor másképp kommunikálnak. Természetesen nem mindig, és még csak nem is kivételes, ha nem. Ugyanakkor, ha nőként el akarsz érni valamit egy szerződéskötésnél, és a partner férfi, érdemes megtanulni úgy beszélni, hogy a másik fél komolyan tudjon venni (csak így tud), ne tudjon lenyomni és elérni csak azt, amit ő akar. Nagyon könnyen csúsznak bele a hölgyek az engedékeny, elfogadó szerepbe, ami máskor talán éppen a legjobb, de itt egyszerűen visszafelé sül el.

Milyen szavakat és reakciókat kerülj tehát nőként egy tárgyalás során?

  1. Sajnálom

Sose kezdj ezzel a szóval, és ne is zárd ezzel a mondatot. Lehet, hogy nehéz keresztülvinni, amit elérni szeretnél. Fontos az empátia, de annak másképpen kell érvényesülnie ilyen helyzetben. Ha sajnálkozol, olyan, mintha bocsánatot kérnél, pedig nem követtél el semmilyen hibát és nem is sértettél senkit. Azért meg nem kérünk bocsánatot, mert szeretnénk megállapodni úgy, hogy az nekünk is jó legyen, ugye?

  1. Érzem

Nagyon fontos az érzés, a megérzés még inkább. Mindig hallgass is rá. Ugyanakkor ne mondd ki. A férfiak nagy része számára ez hiteltelenné teszi a tárgyalást. Számukra az érzések kifejezésének nem az ilyenfajta döntések meghozatalakor van az ideje. Egyszerűen úgy hat rájuk, mintha nyavalyognál, hiába vagy kifinomult és érzékeny. Tartsd magadban és fejezd ki magad számokban, adatokban és tényekben. És hallgass az érzéseidre!

  1. Hm, ez nem jutott eszembe!

Ez az, amit tényleg ne mondj ki, ugyanis nem azt mutatja, hogy belátod, hogy nem tudsz mindent, hanem azt, hogy tájékozatlan vagy. Már ez ront a hiteleden, de a partner előnyben fogja érezni magát, hiszen aki alul informált, az könnyedén megvezethető. Ne mutasd ki, ha valamin meglepődsz, várj, tarts szünetet, állj fel – láthatóan gondolkozz el. Ez tiszteletet vált ki és azt az érzést kelti, hogy ezt is tudtad, most csupán rendezed a gondolataid.

  1. Nem

Sokszor fontos, hogy nemet tudj mondani, ebben a szituációban viszont nem annyira segíti a párbeszéd folytatását egy kategorikus elutasítás. Inkább kérdezz vissza. Ha elismétled azt, amit az ügyfeled mondott, ő is reagálhat másképp, hiszen egészen más mondani valamit, majd visszahallani azt. Valamint tegyél fel kérdéseket, tereld el egy kicsit a beszélgetés irányát a feladattal kapcsolatos információkra, mutass rá, mennyit segít ez a szerződés a cégnek, miben jó és térj vissza a válaszra.

Related posts

4 ötlet, hogy jól menjen a tárgyalás

A szerződéskötés folyamatának 3 szakasza – 3. rész

A szerződéskötés folyamatának 3 szakasza – 2. rész

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>