Image default
Tárgyalástechnika

Alapvető tárgyalási stratégiák

 

  1. Bármiről lehetséges ártárgyalást folytatni

Nem csupán lakás- és autóvásárlás esetén lehet módunk alkudni, illetve olyan megoldást keresni, ami az eladónak és a vevőnek is megéri. Bátran kérdezd meg az eladótól – legyen az bármilyen területen –, hogy van-e valamilyen kedvezmény az üzletben, adnak-e kupont, csomagban vásárolva jobban járhatsz-e.

  1. Beszél olyan személlyel, aki érdekelt az eladásban

Olyan embert keress, aki nem csupán egy havi fixért dolgozik az üzletben, hanem aki érdekelt abban, hogy termékeiket megvegyék a betérők és elégedettek is legyen a vásárlással. Keresd a tulajt, a menedzsert, vagy bárkit, aki kompetens és van is módja arra, hogy döntsön ilyen helyzetben.

  1. A jó öreg pókerarc

Igen, ez még mindig érvényes. Ne mutasd ki, ha valami nagyon tetszik. Ilyenkor ezzel elintézed magadnak, hogy drágábban kapj meg valamit, mint kellene. Nem kell fintorogni, de nyugodtan maradj semleges, szenvtelen, józan. A komorságot azért kerüld.

  1. Az első ajánlat

Sose te mondd ki az első ajánlatot. Mindig ügyelj arra, hogy a másik fél nyilatkozzon először az árról. Lehet, hogy sokkal jobban jársz így, mint azt valaha elképzelted. De ha nem is így van, az általa kimondott ajánlathoz lehet igazodni és eltérni tőle. Azonban, ha már kimondtál egy árat, akkor azt már ne változtasd meg se fel, se le. Az utólagos variálás azt mutatja, elbizonytalanodtál.

  1. Csomagban gondolkodj!

Ha nem tudsz elérni árcsökkentést, ne add fel, kérdezz rá, hogy valamilyen csomag nem alakítható-e ki. Ha nem kapod kevesebbért, legalább kaphass többet, hogy máskor is visszajöjj.

  1. Humor

Ne félj attól, ha egy tárgyalás jó hangulatban zajlik. A közvetlenség segíti a közös nevező megtalálását. Ez nem ellentmondás. A pókerarc nem komorságot jelent, csupán azt, hogy nem árulod el, hogy odáig vagy a terméktől. A jókedv csak egy alaprezgés, ami segítheti a win-win eredményt.

  1. Ne zárd ki az írásbeli kommunikációt sem

Nem gond, ha bizonyos esetekben kénytelen vagy online tárgyalni írásban. Ilyenkor mód van arra, hogy mindkét fél átgondolja, mit akar, mit válaszol és hogyan. Ekkor kiesik a testbeszéd, a hang, tehát félreértésre is nagyobb esély van, de ha precízen, pontosan fogalmazol, eredményes lehet a kommunikáció.

Related posts

Lakást vennél vagy eladnál – Hogyan készülj fel a tárgyalásra?

NYERESÉG ÉS ÜZLET Magazin

A testbeszéd mindent elmond

10 ötlet az eredményes tárgyalásért

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>