Image default
Tárgyalástechnika

8 tárgyalási taktika

  1. Érdeklődés

Járj utána, hogy milyen a helyzete a cégnek. Akár egy alkalmazottal is beszélgethetsz, akinek a viselkedése, a szavai betekintést nyújtanak abba, milyen hangulat jellemzi a vállalatot. Ez pedig jelzi azt is, jól megy-e nekik, avagy tűzoltás van.

2. Motivációk

Figyeld meg, hogy a beszélgetés közben mi lehet az igazi célja a partnerednek. Próbálj meg rájönni, mi a motivációja, mi hajtja, és akkor meg tudod úgy fogalmazni a saját célod, hogy ő is érezze, van értelme üzletet kötni.

3. Pontos információk

Lehetőleg ne blöffölj. Illetve olyan dolgokról beszélj, aminek van alapjuk. Általában egy tényként kezelt adatról könnyű megérezni, hogy csupán jól hangzó lufi.

4. Barátságos hangulat

Nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha ellenséges hangnemben fogalmazod meg céljaidat, ha eleve elkaszálásra számítasz, akkor másképp fogsz kommunikálni, ami a másik félből védekezést, tehát akár támadást is kiválthat. Így csak elmérgesedik a helyzet. Inkább először azt tételezd fel, hogy egyet fogtok tudni érteni, majd ha nem, akkor keresitek meg a konszenzust jó, oldott hangulatban.

5. Értékek kiválasztása

Szedd össze azokat a pozitív tényeket, amelyek a szerződésetek által létrejönnek. Hívd fel rájuk külön a figyelmet, akár pontokban le is írhatod, te is jobban átlátod a lényeget, hogy miért is jó ez mindkettőtöknek.

6. Kifogások, taktikák

Készülj fel rá előre. Vesd számba, milyenek kifogásokra várhatsz, és készülj fel válaszokkal. Valamint azt is ismerd fel, hogy az illető milyen tárgyalási taktikával él. Ha próbál föléd kerülni, ha feltételhez köt bizonyos dolgokat, esetleg próbál elbizonytalanítani, mindig legyél éber. Ha kell, gondolkozz, hagyj időt magadnak és tudd, hogy mi a cél.

7. Kivárás

Ha a másik fél próbál rávenni arra, hogy bizonyos juttatásokért, pluszokért hamarabb kezd el a munkát, semmiképp ne engedj. Ragaszkodj ahhoz a határidőhöz, amit leírtatok, így nyomás alatt tartod a másik felet és te tartod kezedben a gyeplőt.

8. Ajánlattétel

Mindig törekedj arra, hogy a másik fél tegyen ajánlatot, csak így leszel előnyösebb pozícióban, hisz te tudsz reagálni, alakítani egy általa megadott összegen. És nincs szükség arra, hogy azonnal elfogadd az első ajánlatot.

Related posts

Most már ideje a tárgyra térni!

NYERESÉG ÉS ÜZLET magazin

A szerződéskötés folyamatának 3 szakasza – 1. rész

A testbeszéd mindent elmond

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>