Image default
Befektetési trendek

“A befektető érzi, ha őszintén várják” – Dr. Tóth Ferenc, Alba Ipari Zóna


Dr. Tóth Ferenc Alba Ipari Zóna ügyvezető igazgató

Óriási versenyfutás zajlik a világ különböző régiói között azért, hogy minél nagyobb mértékben vonzani tudják a befektetőket. Ez azonban nem kis kihívás, mert a befektetők igencsak körültekintőek, nem teszik akárhová a pénzüket.

Rovatunkban a szakma igazi nagymesterét, Magyarország első – és egyik legsikeresebb – ipari parkjának az Alba Ipari Zónának az egyik megálmodóját, ügyvezető igazgatóját, Dr. Tóth Ferencet kérdeztük azokról a fortélyokról, amelyek a legsikeresebbek közé emelték a befektetés-ösztönzés területén.


Magyarországon még fogalma sem volt sokaknak az ipari parkokról, külföldi példák alapján vágott bele dr. Tóth Ferenc 25 éve az Alba Ipari Zóna (AIZ) létrehozásába. A székesfehérvári ipari park mára az ország egyik legdinamikusabban fejlődő ipari területe, és ebben kulcsszerepe volt annak az öt titoknak, amit most megosztunk Önökkel.


„ÖSSZEFOGÁS” – ELSŐ LÉPÉS A SIKERHEZ?”


Mi az a legfontosabb tényező, ami az Alba Ipari Zónát egy magyar sikertörténetté tette?

A külső körülmények közül kiemelném a város jó pozícióját, kiváló megközelíthetőségét. Már annak idején is fejlettnek számított a városban az infrastruktúra, melyet tovább lehetett bővíteni. Ebben az időszakban a városban 27-30% között volt a munkanélküliség, és ez a szabad munkaerőbázis zömmel magasan képzett, jó munkakultúrájú mérnökökből, technikusokból és szakmunkásokból állt. A szubjektív tényezők közül nagyon fontos az az összefogás, amely a város vezetői, különböző hivatalok, közműszolgáltatók, gazdasági élet szereplői és érdekképviseletek közt kialakult. Egy befektető azonnal érzékelte, hogy itt őszintén várják, és megkap minden támogatást. Ez a társadalmi attitűd fontos szempont volt ebben az időszakban. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektettünk a promócióra, marketing tevékenységre. Angol tanácsadók segítségével készültek el azok a kiadványok, melyek alkalmasak voltak a nemzetközi érdeklődés felkeltése

Milyen elvárásaik vannak a cégeknek egy modern ipari park felé? Mit tud ezek közül nyújtani az AIZ?

Alba Ipari Zóna (2015)

A befektetők mindenütt azt várják el, hogy teljes körűen kielégítsék igényeiket. Az új üzemcsarnokot olyan környezetben kívánják felépíteni, mely környezetvédelmi, esztétikai szempontból is megfelelő. Emellett olyan szolgáltatásokat is igényelnek, melyek megkönnyítik beruházásuk megvalósítását: segítség a műszaki előkészítésben, eligazodás a pénzügyi vagy pályázati lehetőségek terén, illetve jogi és adózási kérdésekben. Jellemzően a cégek – főként a hazai vállalkozások – csak egyszer végeznek ilyen nagy beruházást, ezért fontos, hogy ezt a támogatást nemcsak a telekvásárlás időszakában, hanem egészen az új üzemcsarnok használatba vételig érezzék.

Milyen kezdeti vízióval vágott bele az AIZ projektbe közel 25 éve, és mi most a jövőképük?

Annak idején a magas munkanélküliség mielőbbi feloldása volt a prioritás. Ebben az időszakban ipari parkok még nem léteztek Magyarországon, a nemzetközi példák alapján próbáltunk előrelépni. Természetesen egy ipari park önmagában még nem lett volna sikeres, szükség volt az ehhez kapcsolódó más intézmények, például vállalkozásfejlesztési alapítvány, munkaügyi központ, önkormányzat és a gazdasági kamarák pozitív hozzáállására. Mindezek együttesen érték el, hogy az ipari park beváltotta az elképzeléseket, és a külföldi befektetők is megjelentek. Emellett a hazai kis- és középvállalkozóknak is szerettünk volna lehetőséget teremteni, hogy nemzetközi színvonalú üzemcsarnokban gyártsanak, és beszállítói kapcsolatba kerüljenek a nemzetközi cégekkel, elsajátítva egy új technológiát, munkakultúrát. Kezdeti víziónkat mindenképpen sikerült elérni, hiszen a városban ma 4-5% körül van a munkanélküliség.


A SIKER RECEPT ÖT „TITKOS” ÖSSZETEVŐJE


Mi az az 5 legfontosabb tényező, amely nélkül a befektetés ösztönzés nem vezethet sikerhez?

Mindenképpen ki kell emelni a hosszú távú gondolkodást. Az ipari park fejlesztés nem egyszerű üzlet: van egy telek, eladjuk és befejeztük tevékenységünket. Itt 15-20 években kell gondolkodni. Ez a hosszú távú gondolkodás azért is szükséges, mert egy ilyen terület helyi építési szabályzásának előkészítése is többéves folyamat. A hosszú távú gondolkodás velejárója a tervszerűség is. Lehetőleg olyan szabályozás kerüljön elfogadásra, mely legrugalmasabban tud alkalmazkodni a vállalkozói igényekhez. Ki tudjuk elégíteni a 2-3 ezer négyzetméteres területigényű vállalkozásokat is, és a 2-3 hektáros igényeket is.
Megbízhatónak és korrektnek kell lenni, hiszen ezek nélkül a befektetők bizalma hamar elszáll. Ha vannak problémák, veszélyt jelző szituációk, akkor azokról is tájékoztatni kell a másik felet.


A KUDARC BIZTOS ÚTJA


Mi az az 5 dolog amit semmiképpen ne tegyen, ha sikeres akar lenni?

Amit a befektetők nagyon nem szeretnek, az a pontatlanság, megbízhatatlanság. Az ígért határidőket nagyon pontosan be kell tartanuk, és ez egy idő után erősíti a bizalmat. Adódhatnak olyan szituációk, amikor érezzük, hogy a másik fél időzavarban van – ezt nem szabad kihasználni, sem az árváltoztatásban, sem a tárgyalási feltételekben, hanem együtt kell élni vele. Az indiszkréció is nagyon problémás, mert az emberek a cégük jövőjének zálogát mondják el. Ha ezek az információk véletlenül is kiszivárognak, a befektetők könnyen bizalmatlanná válhatnak.
Nem lehet türelmetlennek lenni, hiszen egy ilyen beruházást százszor meggondolnak a befektetők, állandóan változtatnak. Nekünk ezeket a változásokat követni kell, és újból és újból az új ötletnek megfelelően átdolgozni javaslatainkat.Alba Ipari Zóna (2017)
már a negyedik ütem értékesítése folyik

Megnézem videón a teljes interjút

ALBA IPARI ZÓNA

ADATOK:

Már a negyedik fejlesztési ütem értékesítése folyik

 • Terület: 180 hektár
 • Betelepült vállalkozások száma: 90 cég
 • Bérlők száma: 68 cég
 • Működő cégek beruházásértéke: 11 milliárd Ft
 • Működő cégek árbevétele: 21 milliárd Ft
 • I-IV. ütem infrastruktúra-beruházásainak összértéke: 1,5 milliárd Ft
 • Foglalkoztatottak száma: több mint 1700 fő

Jellemző működési területek:

 • mechatronika,
 • mikroelektronika
 • fémfeldolgozás
 • logisztika
 • műanyagipar
 • papíripar
 • csomagolóanyag-gyártás

Mit kínál az AIZ:

 • Teljesen kiépített infrastruktúra telek és infrastruktúra kínálat rugalmas fizetési feltételekkel.
 • Jogi, műszaki és pénzügyi tanácsadás teljes körű segítségnyújtás, tervezéstől a kivitelezésig
 • kapcsolat a hatóságokkal, segítség az engedélyeztetési eljárások során
 • inkubációs szolgáltatások kezdő vállalkozásoknak
 • hosszú távú stratégiai partnerség
 • logisztikai, közlekedési támogatás
 • képzési, egészségügyi szolgáltatás

Szakmai díjak, elismerések: 2013 – Versenyképességi Díjas Ipari Park

Szólj hozzá

Ez a weboldal cookie-kat használ a felhasználói élmény javítására. ELFOGADOM Olvass többet >>