Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Új mikrohitelezési törvény: ismét megnyílhatnak a kedvező források a legkisebb cégeknek

Régi hiányosságot pótolhat az új mikrohitelezési törvényjavaslat, melynek kidolgozására a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványt kérte fel a Miniszterelnökség. Ha az új szabályozást elfogadja a parlament, remélhetőleg ismét megnyílhatnak kedvező non-profit mikrohitel konstrukciók azon legkisebb vállalkozói réteg számára, akik kimaradtak a banki finanszírozásból.

A non-profit alapokon nyugvó mikrofinanszírozás speciális, de annál fontosabb területe a vállalkozásfejlesztési eszköztárnak. Bár itt is hitelnyújtásról van szó, de a logikája teljesen eltér a kereskedelmi banki hitelektől, és a célközönsége is más: egyéni vállalkozókat, kis családi cégeket, kezdő vállalkozásokat céloznak meg, akiknek sokszor ez az egyetlen lehetősége a fejlődésre.

Magyarországon a megyei és fővárosi, közhasznú szervezetként működő vállalkozásfejlesztési alapítványok nyújtották tradicionálisan ezt a típusú hitelt, méghozzá igen eredményesen: felmérések alapján az EU-s alapokból finanszírozott ún. Jeremie hitel esetében a vállalkozásfejlesztési alapítványok valósították meg a legjobb társadalmi elérést, tehát hatékonyan szólították meg és támogatták (nem csak hitellel, hanem sokoldalú gazdaságfeljesztési tevékenységgel) a legkisebb vállalkozásokat.

Erre a non-profit mikrohitelezésre eddig nem vonatkozott specifikus jogszabály (az alapítványok nem estek a pénzpiaci szabályozás hatálya alá), de a Miniszterelnökség kezdeményezte, hogy a joghézag legyen betöltve, és a 30 éves tapasztalattal rendelkező Székesfehérvári Vállalkozásfejlesztési Alapítványt (RVA) kérte fel a tervezet elkészítésére. Az RVA vezető munkatársai a területet jól ismerő, nemzetközi kutatási programokban részt vevő és a mikrohitelezést egyetemi szinten oktató szakemberek, akik nemrég publikáltak egy hiánypótló kézikönyvet a mikrofinanszírozás alapjairól.

A „megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok mikrohitelezési tevékenységéről” szóló törvénytervezet teljes körűen szabályozza a mikrohitelezést. Definiálja a mikrohitel fogalmát és a mikrohitel programok céljait, a mikrohitelezési tevékenységre vonatkozó előírásokat. Fontos kitétele, hogy a mikrohitelezési tevékenységre jogosult alapítvány jogi státusza szerint közhasznú alapítványnak kell lennie. A jogszabálytervezet összhangban van a több évtizedes magyar gyakorlattal, és a szektorra vonatkozó Európai Uniós ajánlásokkal.

A tervezetet az RVA megküldte a Miniszterelnökség részére, akik továbbították a Pénzügyminisztériumba véleményezésre. A mikrohitelező alapítványok nagy várakozással tekintenek a törvény elé: a nyilvánvaló joghézag betöltésén túl remélik, hogy megnyílhatnak ismét a népszerű és bizonyítottan eredményes, pozitív társadalmi célú mikrohitel alapok, melyekkel a legkisebb vállalkozók is élni tudnak.

2021.10.20

Ez is érdekelhet