A tudás hatalom Ajánlatok Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Minden, amit a mikrohitelezésről tudni akartál

A mikrohitel termékek teljes életciklusát érthetően, számos gyakorlati példával mutatja be a Székesfehérvári Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kiadásában megjelent új, „Mikrohitelezés – Eméleti alapoktól a gyakorlatig” című könyv.

„Vannak, akik áldják és vannak, akik átkozzák, de legtöbben azok vannak, akik teljesen félreértik ennek a tevékenységnek a lényegét” – írják a könyv előszavában a szerzők: Szekfü Tibor, Vonnák Péter és Giampietro Pizzo, mindhárman a mikrofinanszírozás tapasztalt és európai szinten is elismert szakemberei.

De miért is olyan különleges ez a mikrofinanszírozás, miért nem lehet egy kalap alá venni a kereskedelmi hitelekkel?  A non-profit alapú mikrohitelezésnek számos olyan pozitív és továbbgyűrűző társadalmi hatása van, ami miatt más hozzáállást igényel, mint egy banki hiteltermék. Itt a megtérülés nem csak pénzben mérhető, hiszen kisvállalkozóknak és családjuknak biztosíthatja a munkát, megélhetést egy jól megtervezett mikrohitel program – vallják a szerzők.

A könyben – az alapfogalmak tisztázása után – egy teljes fejezetet szentelnek a mikrohitelezés elméletének bemutatására, és a kormányzati beavatkozás szükségességére, valamint részletesen bemutatják a jótékony társadalmi hatásokat, amik miatt mára megkerülhetetlen gazadaságfejlesztési eszközzé vált a mikrohitelezés.

A jogi szabályozás jelenleg elég változatos képet mutat az egyes országokban, de születtek direktívák, ajánlások a szektor számára – ezt is kellő alapossággal, de közérthető módon mutatja be a könyv. Gyakorlatibb vizekre evezve, foglalkoznak még a mikrohitelprogramok létrehozásának és működtetésének kérdéseivel (klasszikus vállalkozási hitelezés folyamat, scoring rendszer, biztosítékok, hitelmonitoring), valamint a vezetői információs rendszerrel és a társadalmi elérés mérésével.

Mivel a mikrohitelezés egyre jobban elterjedő tevékenység, melyet világszerte több tízezer szervezet végez, egyre nagyobb igény mutatkozik a felsőfokú szakemberképzésre ezen a területen is – szögezik le a szerzők. Ezekre az igényekre válaszolva a spanyolországi Cádizi Egyetem és a több évtizedes szakmai tapasztalattal, valamint nemzetközi elismerésekkel is rendelkező Székesfehérvári Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kifejlesztett egy olyan posztgraduális képzést, amely teljes mértékben e-learning oktatáson alapul, és Spanyolországban akkreditált egyetemi master szintű diploma megszerzését teszi lehetővé. A képzés tananyagát képezi a most megjelent „Mikrohitelezés – Eméleti alapoktól a gyakorlatig” című könyv.

A könyv elérhető, megrendelhető…

 

 

Ez is érdekelhet