Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Sikeres COVID-válaszok bemutatásával folytatódhat az „ATM for SMEs” projekt

Hol, milyen megoldással próbálkoztak segíteni a legkisebb vállalkozásoknak a járvány után, és milyen eredménnyel – ennek a témakörnek a bemutatására kapott még egy év folytatási lehetőséget és 330 ezer euró támogatást a magyar vezetésű „ATM for SMEs” konzorcium az Interreg Europe program keretében.

Kedvező újrakezdési hiteltermékek, mikrohitel alap a legkisebb cégeknek, bér- és beruházási támogatás, turisztikai kisvállalkozások speciális támogatási alapja – csak pár azok közül a kormányzati intézkedések közül, melyeket a válság okozta felfordulás enyhítésére vezettek be Európa-szerte. Vajon mindegyik el tudta-e érni célcsoportját, igénybe vették-e, és a válság átvészelésén túl tudja-e támogatni az alkalmazkodóképesség erősödését is? – ezekre keresi a válaszokat a következő egy évben az „ATM for SMEs” projekt.

A nemzetközi projekt 7 ország 9 szervezete részvételével valósul meg, vezető partnere a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A projekt első ötéves szakasza – melyben a mikrofinanszírozáshoz való hozzáférés javítását tűzték ki célul – nemrég zárult le sikeresen, a partnerek regionális akcióterveket dolgoztak ki a mikrofinanszírozás erősítésére, és az intézkedési tervek magas EU-s szintre is eljutottak.

A COVID-járvány és az azt követő gazdasági megtorpanás új helyzetet teremtett a gazdaságfejlesztésben, és a mikrohitelezésre való rálátás és tapasztalat igen relevánsnak bizonyul a válság kezelése során. Ennek is köszönhető, hogy a konzorcium felkérést kapott a projekt folytatására, és 2021. júniusában 330 ezer eurós támogatást kapott az egyéves hosszabbításra, melynek egyedüli témája a válságra adott válaszok feltérképezése, bemutatása és értékelése.

„A non-profit alapokon nyugvó mikrofinanszírozás több kritikus időszakban is bizonyította már, hogy hatékonyan tudja segíteni a legkisebb cégek, családi vállalkozások, start-upok túlélését. Reméljük, hogy az „ATM for SMEs” projekt folytatása egyértelművé teszi a döntéshozók számára is, hogy nagy szükség van a szociális alapokon nyugvó, önfoglalkoztatást lehetővé tevő mikrohitelekre” – mondta Szekfü Tibor, a projekt vezető Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója.

2021.10.20.

 

www.rvagroup.hu

Ez is érdekelhet