Gazdaságpolitika Pénzügyek

Mindenki emel, de ők a legjobban

Az építőiparban és kereskedelemben terveznek legtöbben az inflációt követő, vagy még azt is meghaladó áremelést tervez – derül ki a egy friss elemzésből. További rossz hír, hogy a vállalkozások négyötöde árat fog emelni a közeljövőben.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében a hazai vállalkozásoknak a belföldi- és exportárakkal kapcsolatos terveit vizsgálja, melyhez a GVI 2 227 cég részvételével lezajlott 2022. áprilisi féléves vállalati konjunktúrakutatásának eredményeit használták fel.

2022 áprilisában a vállalkozások 78 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben nőni fognak a belföldi értékesítési áraik, 4 százalékponttal többen, mint 2021. októberben és 18 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban. 2005 óta egyetlen alkalommal sem számoltak ilyen magas arányban áremeléssel a válaszadók, valamint inflációt meghaladó emelkedést is most prognosztizáltak a legtöbben (25%).

Az inflációt is meghaladó áremeléssel számoló válaszadók fele 10–15 százalékos emelést jelölt meg, több mint negyedük (28%) pedig 16–20 százalékosat.

Az építőiparban (69 százalék) és a kereskedelemben (75 százalék) kiemelkedően magas azon cégek aránya, amelyek legalább az inflációval azonos mértékű növekedésre számítanak, de közel harmaduk még azt is meghaladó áremelést tervez. Ágazatonként vizsgálva az áremelés várható mértékét, az csak az építőiparban tér el jelentősen az átlagtól: ebben az iparágban a cégek csaknem 40 százaléka 16–20 százalékos emelést jelzett előre.

Emellett az exportáló cégek 57 százaléka ítélte meg úgy, hogy nőni fognak a külföldi értékesítési áraik (exportárak), ami még a tavaly októberi – akkor rekord magasnak számító – 49 százalékos szintet is jelentősen meghaladja.

Forrás:

https://gvi.hu/kutatas/676/

Ez is érdekelhet