Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Merre tovább a Növekedési Hitel után?

Megrázta a vállalkozói társadalmat a hír, hogy a Növekedési Hitelprogram keretének elapadása után nem lesz folytatás, és a „nullás hitelnek” hívott kamatmentes konstrukció is kimerül hamarosan. Pont a nyitás időszakában maradhatnak kedvező finanszírozási forrás nélkül a cégek, és egyelőre nem tudják, hova fordulhatnak.

Legkésőbb a nyár végére kimerül a méltán népszerű NHP Hajrá! konstrukció, mely bőven inflációs szint alatti, maximum 2,5 százalékos kamatozással nyújtott finanszírozási lehetőséget a vállalkozásoknak. A várakozásokkal ellentétben nem az NHP folytatását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) be június elején, hanem azt, hogy nem hosszabbítják meg a programot.

Az NHP Hajrá 3000 milliárd forintos keretével az elsőszámú finanszírozási forrása volt az elmúlt években a magyar KKV szektornak. Fő előnye a hosszú futamidő (akár 20 év) és a fix, alacsony kamat, ami jelenleg nem elérhető piaci alapon. Információink szerint az MFB pontokon keresztül folyósított, hasonlóan népszerű „nullás”, azaz teljes kamattámogatású hitelkonstrukció kerete is kimerülőben van, és itt sem várható folytatás.

A váratlan döntés hátterét az elemzők is csak találgatni tudják, feltehetően a tervezett magas költségvetési hiányt és elszabaduló inflációt kívánta a jegybank ellensúlyozni a gazdaságélénkítés takaréklángra csavarásával. A járvány utáni nyitás és remélt fellendülés időszakában azonban ez nagyon  érzékenyen érintette a cégeket.

Hová fordulhatnak a hazai vállalkozások, különösen a kisebb cégek, akiknek a hitelképességi mutatók teljesítése is probléma lehet adott esetben? A drága kereskedelmi banki hitelek náluk nem jöhetnek szóba, de még mindig vannak elérhető non-profit mikrohitelek a piacon, melyeket a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat megyei tagszervezetei nyújtanak, sok esetben önkormányzati kamattámogatással. A 30 éves magyarországi múltra visszatekintő non-profit mikrohitelezés felélénkítése sokkal kisebb forrásokkal is működőképes lehet, és a legkisebb vállalkozói réteget megcélzó konstrukciók hatékonyan tudják növekedési pályára állítani a helyi gazdaságot.

További információért keresse fel a www.rvagroup.hu weboldalt.

 

Ez is érdekelhet