Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Újraindítási gyorskölcsön: mentőöv a legkisebbeknek

A Gazdaság-újraindítási akcióterv legújabb lépése a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az új konstrukció fő előnye a kedvező feltételek mellett hitelezettek körének szélesítése lehet.

Egyre több részlet derül ki a múlt héten bejelentett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel kapcsolatban. A kis-és középvállalkozások újraindítására legfeljebb 10 millió forintos, 10 éves futamidejű kamatmentes hitelt lehet igényelni, melynek törlesztését csak 3 év múlva kell elkezdeni.

A konstrukcióra 100 milliárd Forint keretösszeget különített el a kormány, a lebonyolító pedig a Magyar Fejlesztési Bank. Mint Varga Mihály elmondta, a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön célja, hogy a gazdaság újraindításához és munkahelyteremtéshez a kis- és középvállalkozások is minél nagyobb arányban járuljanak hozzá.

Mivel már jelenleg is elérhetők igen kedvező kamatozású hiteltermékek, szakértők szerint elsősorban nem az árazás, hanem a hitelezettek körének szélesítése lehet a konstrukció fő előnye a KKV-szektor számára: azok a cégek is élni tudnak az új lehetőséggel, melyek méretük vagy árbevételük alapján eddig kiestek a banki hitelezésből.

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke – és egyben a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója is üdvözli ezt az új megközelítést, és a hitel alap létrehozását. „A Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat tagszervezetei 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a mikro- és kisvállalkozások finanszírozásában. A legkisebb, sokszor családi vállalkozások finanszírozás teljesen más megközelítést igényel, mint a banki logika – amikor családok megélhetése a tét, más bekerülési küszöböt és garanciákat kell alkalmazni” – mondta a szakember.

A Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat a koronavírus-járvány kitörése után felmérést készített ügyfelei közt, és ennek tapasztalatai alapján, a nehéz helyzetbe jutott mikrovállalkozások újrakezdésének megsegítésére fordítható, támogatással kombinált mikrohitel termékek finanszírozását javasolta a kormánynak. Ez a hiteltermék a bankinál jóval kedvezőbb feltételekkel, alacsonyabb garanciákkal tud segítséget adni a legkisebb cégek, akár önfoglalkoztatók számára, és működtetése hosszú távon biztosítható egy 8 milliárd forintos visszaforgó alap létrehozásával.

Szekfü Tibor reményét fejezte ki, hogy a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön folyósítása során érvényesülnek majd a non-profit mikrohitelezés szempontrendszerei is, és a közvetítői körbe bekerülnek a megyei mikrofinanszírozó szervezetek (vállalkozásfejleszési alapítványok) is, hiszen kiváló ügyféleléréssel, és 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a legkisebb vállalkozások finanszírozása terén.

 

Kapcsolódó dokumentumok és cikkek:
A COVID-19 járvány KKV szektort érintő gazdasági hatásairól készített felmérés összefoglaló elemzése
A Pénzügyminisztérium részére eljuttatott javaslatok a támogatással kombinált mikrohitel programról
Közpénzek hasznosulása a mikrohitelezésben – Szekfü Tibor (a cikk angol változata az ERENET Profile publikációjában: http://www.erenet.org/publications/profile52.pdf )
Szakmai ajánlások az európai döntéshozók számára a mikrofinanszírozáshoz kapcsolódó jogi szabályozásra

 

Ez is érdekelhet