Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Üzletfejlesztés Vállalkozás finanszírozás Vállalkozásfejlesztés

Zöld és digitális: az új mikrofinanszírozás

A mikrofinanszírozás képes arra, hogy a megújulásra ösztönözze a kisvállalkozókat, előnyt faragva a hátrányból, kilábalást hozva a recesszióból – hangzott el egy neves szakmai rendezvényen, az EMN konferencián Brüsszelben. A jövő non-profit mikrohitelezése zöld és digitális lesz, azaz minden eddiginél gyorsabban és profibban fogja támogatni a megújulást és átstrukturálást.

Neves brüsszeli rendezvényen képviselte a hazai non-profit mikrofinanszírozást a székesfehérvári RVA: az European Microfinance Network éves konferenciáján a szektor legfontosabb szakmai szervezetei, és döntéshozó tárgyalják meg a mikrohitelezés új útjait.

A világjárvány óta először személyes formában, 2022. júniusban megtartott rendezvényt a belga királynő nyitotta meg, ezzel is jelképezve a mikrohitelezés fontosságát, megkerülhetetlen és egyre növekvő szerepét a kisvállalkozások fejlesztésében. A királynő kiemelte: nagyon biztató, hogy a mikrofinanszírozó szervezetek képzésben is részesítik a vállalkozókat, tudatosságra és fenntarthatóságra nevelve őket.

„Nagyobb figyelmet kell fordítanunk a lelki jólétre, és orvosi támogatást kell nyújtanunk azoknak, akiknek szükségük van rá. Ezt a támogatást a vállalkozók számára is elérhetővé kell tenni” – üzente a királynő a mikrofinanszírozási szakma elitjének.

Az elmúlt két-három évben alaposan felfordult a gazdasági környezet, új működési módok és prioritások születtek, és a non-profit mikrohitelezés ismét kiválóan teljesített a válságos időkben – hangzott el még a konferencián. A gyors és digitális, alacsony bekerülési küszöbű finanszírozási megoldások sokkal hatékonyabban tudnak eljutni a legkisebb vállalkozásokhoz (szemben a banki hiteltermékekkel), és nemcsak a túlélésüket, hanem átállási terveiket is finanszírozzák.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy az EU-nak és a nemzeti kormányoknak fajsúlyosabban kellene támogatni a mikrohitel programokat, melyek új irányt vehetnek a jövőben: speciális konstrukciókat lehetne létrehozni a legkisebb cégek fenntarthatósági és digitalizációs projektjeinek megvalósítására.

Nagyon fontos témaként jött elő a zöld mikrofinanszírozás, azaz hogy a vállalkozóknak is segítsünk zölddé válni (korszerűsíteni őket, támogatást nyújtani a munkafolyamataik zöldebbé tételére), emellett nagy szerepet kapott a digitalizáció is. A székesfehérvári RVA Group már évek óta fontos prioritásként kezeli mindkét területet: digitális mikrohitelezési rendszere több nemzetközi díjat is nyert, valamint nemrég speciális agrár hitelterméket dolgozott ki a szektorban tevékenykedő mikrovállalkozások technológiai fejlesztésének támogatására.

 

www.rvagroup.hu

 

Ez is érdekelhet