Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Pénzügyek

Jövőre mérséklődhet az infláció Magyarországon az EU szerint

Inflation concept. Text on wooden blocks and stacked coins. Copy space

Jövőre mérséklődhet az infláció Magyarországon az EU szerint

Sajnos egyértelmű, hogy idén már kétszámjegyű lesz az infláció Magyarországon, de jövőre megállhat 7.6%-os szinten – derül ki az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzéséből. A GDP viszont jobban növekedhet a korábban jósoltnál.

Idén 11,8, jövőre 7,6%-os pénzromlást jósol az Európai Bizottság most megjelent nyári előrejelzésében (tavasszal ennél alacsonyabb, 9 %-os áremelkedést vetített előre 2022-re). EU-s szinten az infláció 2022-ben 8,3%-os, 2023-ban pedig 4,6% lehet a Bizottság szakértői anyaga szerint, itt szintén módosítani kellett 2-3 százalékponttal a tavaszi előrejelzést.

Ezzel egyidejűleg Magyarország idei GDP-növekedésére vonatkozó várakozását jelentősen, 3,6-ról 5,2 százalékra emelte a bizottság, míg a jövő évi növekedési kilátásokat 2,6-ról 2,1 százalékra mérsékelte. Az unió gazdasága idén 2,7 százalékkal növekszik, míg jövőre 1,5 százalékra lassul, szemben a tavasszal előre jelzett 2,3 százalékkal.

Magyarországon az elmúlt hónapokban az inflációt az erős belső kereslet és a bérek növekedése, az emelkedő nyersanyagárak és a valuta leértékelődése vezérelte olvasható az előrejelzésben. Magyarország kilátásai továbbra is különösen érzékenyek az ukrajnai háború alakulására. További bizonytalanságok a globális befektetői hangulattal, valamint a monetáris szigorítás és a fiskális konszolidáció pályájával kapcsolatosak.

Forrás:

https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-forecast-and-surveys/economic-forecasts/summer-2022-economic-forecast-russias-war-worsens-outlook_en

 

 

Ez is érdekelhet