Adótippek Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Pénzügyek

Hogyan változott a gépjárművezető-oktatók adózása?

Hogyan változott a gépjárművezető-oktatók adózása?

Az előző évben több változás történt, ami részben kedvezően érintette az átalányadózó egyéni vállalkozói kört. Ugyanakkor a többnyire katás gépjárművezető-oktatókat  kizárták a legegyszerűbb adózási módszer alkalmazásából, az áttérésre, valamint a jogszabályok megismerésére igen kevés időt hagyva. Érdemes ezért áttekintenünk hogyan adózik ez a vállalkozói kör 2023-ban.

  1. Előző évvégén került kihirdetésre az 577/2022.számú kormányrendelet,amely jelentősen átszabta a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályait. Ennek adózási vonzata is volt: kizárta az oktatókat a katára jogosultak köréből.
  2. Egyéni vállalkozóként választhatja a tételes költségelszámolást vagy az átalányadózást.
  3. Az átalányadózás választása tűnik célszerűnek a következő feltételek esetén:
  • várható bevétele az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg. Ennek összege jelenleg 232.000*12*10=27.840.000 forint
  • létezik egy adómentes értékhatár – más adózási formánál nincs – az éves minimálbér felét meg nem haladó jövedelem után nem fizet adót, ami jelenleg 1.392.000 forint
  • a jövedelem megállapításához a jogszabály megadja a költségátalány mértékét százalékban, mivel nem a tényleges költségek kerülnek levonásra a bevételből
  • kedvező változást hozott a tavaly novemberben kihirdetett 441/2022.számú kormányrendelet: január 1-jétől a TESZOR 85.53.11 személygépjárművezető-képzés megnevezésű tevékenységből szereznek bevételt, azok 80 százalékos költséghányadot alkalmazhatnak. Az említett tevékenységi körbe tartozók: a személygépkocsi-, busz-, kamion- és motorkerékpár-vezetői engedélyek megszerzéséhez kapcsolódó oktatást végző vállalkozók tartoznak.
  • az adó mértéke: a költséghányaddal csökkentett bevétel után 15%
  • ezen felül az adóalap után 18,5% tb járulékot és 13% szociális hozzájárulási adót is kell fizetni
  • főfoglalkozású egyéni vállalkozó esetében legalább a tárgyhónap első napján érvényes garantált minimálbér után fizetendő a tb járulék (garantált minimálbér: 296.000 forint), de a szochó alapját a garantált min.bér 112,5%-a jelenti.

A további részletek ismertetésétől eltekintek, korábbi cikkem – Várható változások a kisvállalkozók adózásában – tartalmazza azt.

  1. 02. 26. Handa Lászlóné

 

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

Ez is érdekelhet