Adótippek Siker Receptek

Kata egyre népszerűbb…

Az utóbbi évek legsikeresebbnek mondható adóneme: a kisvállalkozások tételes adója (Kata), mivel 2017-ben már közel 200 ezer vállalkozás eszerint adózik. Választják ezt azért, mert a vállalkozói jövedelemadó, a társasági adó, a nyereség után fizetendő osztalékadó és a járulékok megállapítása, bevallása, nyilvántartása és megfizetése túlzott adminisztrációs terhet ró a kisvállalkozásokra. Tapasztalatom szerint még könyvelőjével/tanácsadójával sem tud egyértelműen kommunikálni, aki nem az adózás szakterületének alapos ismerője. Ezért gondolom, hasznos tippekkel tudom segíteni azokat a vállalkozókat, akiket épp a Kata választás dilemmája foglalkoztat.

 

Kik azok a vállalkozók és mikor jelentkezhetnek be a Kata hatálya alá?

 

Az egyéni vállalkozók, egyéni cégek, valamint a gazdasági társaságok közül a kizárólag magánszemély taggal rendelkező kkt. és bt. tartozhat ide. A már működő vállalkozások akár évközben is átjelentkezhetnek a korábbi jövedelemadózási módból (szja, tao, eva), bár ez kissé macerás, ezért érdemes megvárni ezzel a döntéssel az évvégét. Kezdő kisvállalkozások számára – amelyek többnyire évközben születnek – a várható bevétel függvényében célszerű a Kata választása ÁFA alanyi mentességgel együtt. Bejelentéssel ezt a két adónemet kell megjelölni az adóhatóság felé.

 

Hogyan állapítsuk meg a Kata adótételének és az Áfa alanyi mentesség érvényességének határát?

 

A kisvállalkozónak vállalkozásának beindítása előtt tisztában kell lenni ügyfélkörével és várható árbevételével, feltételezzük hogy van reális üzleti terve. A Kata kedvezményes adótétele – a havi 50/25 ezer forint – évi 12 millió forint árbevételt engedélyez, efölé már nem érdemes menni, mert belép a 40%-os adókulcs (bár nem veszíti el adóalanyiságát). Az Áfa alanyi mentesség, amit ismét érdemes választani a katásoknak: évi 8 millió forint árbevételig érvényes, az időarányosan kiszámított bevétel erejéig. Ha ezt meghaladja, akkor be kell jelentkeznie 15 napon belül az Áfa hatálya alá, sőt érdemes könyvelőt is keresni az Áfa elszámolás várható bonyodalmai miatt.

Példával szemléltetve az előzőekben leírtakat:

Egy főállású egyéni vállalkozó aug. 1-től Katás és áfa alanyi mentességet választott, dec. 15-én 3,5 millió forint árbevételt ért el. Legutolsó kibocsátott számlája 488 ezer forint.

Állapítsuk meg a Kata és az áfa árbevételi határát és a fizetendő adók összegét.

  1. Arányosított bevétel áfa szempontjából: 8millió Ft/365 nap= 21.918 Ft/nap

az időszak napjai (aug.1-dec.31.)= 153 nap

arányosított bevétel=   21.918*153=  3.353.454 Ft

túllépés miatt az utolsó számlája után fizetendő áfa= 488.000*0,27 =131.760 Ft, kerekítve 132.000 Ft

  1. Kata árbevételi határa 5 hó* 1 millió Ft= 5 millió Ft

Nincs túllépés, tehát a fizetendő Kata 5 hó*50.000 Ft= 250.000 Ft

Célszerű lett volna a legutolsó számlát januárban kibocsátani, ha az áfa alanyi mentesség előnyét

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

továbbra is élvezni akarja vállalkozónk.

Végezetül még egy számításra szeretnék hivatkozni, ami mindenképp alátámasztja a Kata előnyét: ez a havi kedvezményes adótétel. A főállású kisadózóként ugyanis 50 ezer forint az adótétel – de választhat emelt összegű 75 ezer forint között – amivel biztosítottnak minősül.

Ha ezt nem katásként teszi, hanem a már említett négyféle jövedelemadózási mód bármelyikében, akkor a garantált minimálbér – jelenleg 161.000  forint – alapulvételével meghatározott öt fajta adó+járulék figyelembevételével havonta 100.626 forint fizetendő.

Ez is érdekelhet