Siker Receptek Tárgyalástechnika

Most már ideje a tárgyra térni!

De hopp, 5 perc maradt csak a meetingből, és mindenki rohanna tovább. Ismerős, ugye? Íme, egy egyszerű technika, amivel profin vezetheti a tárgyalásokat, és ami garantálja, hogy a lényeg élvezzen elsőbbséget az apró-cseprő dolgok helyett.

Természetes, hogy egy tárgyalás során még a gondosan letisztázott napirend mellett is előjönnek olyan témák, amik csak mellékesen tartoznak a tárgyhoz, áttárgyalásuk hosszadalmas lenne, nem mindenkit érintenek, és igazából nem is ezért gyűltünk ma össze. Nem jó elfojtani ezeket a vadhajtásokat; ki tudja, milyen új ötletek származhatnak belőlük. De az sem helyénvaló, hogy elfoglalják a helyet az igazán fontos témák elől. Ezeknek a kezelésére van egy remek technika, a „parkolópálya”.

A módszer igen egyszerű, de eredményes. Az agenda véglegesítése után a tárgyalásvezető felhívja a figyelmet egy üres flipchartra/kivetített dokumentumra/papírlapra (stb, tetszés szerinti jól látható felületre), hogy ez a parkolópálya, ahol a napirendekhez csak érintőlegesen kapcsolódó felvetések kerülnek összegyűjtésre az értekezlet során. A résztvevők egyezzenek meg, hogy az ilyen témák szabadon előkerülhetnek, de megtárgyalásukra egy későbbi időpontban kerül sor, esetleg téma szerint csoportosítva.

Innentől kezdve a tárgyalásvezetőnek nincs más dolga, mint felvezetni a parkolópályára a marginális ötleteket, javaslatokat, felvetéseket, és finoman felhívni a figyelmet, hogy térjünk vissza az eredetileg tervezett kerékvágásba. Mivel az elején tisztáztuk a parkolópálya funkcióját, sértődés nem lehet a dologból, viszont mindenki hálás lesz, hogy határozott kézben tartjuk a tárgyalás fonalát, és értékesen töltjük el az erre szánt időt.

Ez is érdekelhet