Adótippek Siker Receptek

Megszűnik az eva

Mit kell tudni az egyszerűsített vállalkozói adóról (továbbiakban: eva)?

A 2003-ban bevezetett adónem a kkv-k számára jelentett egyszerű jövedelemadózási formát, mivel költségek elszámolása nélkül a bevétel arányában kellett megállapítani az adót. A választhatóság értékhatára és az adókulcs is többször változott az elmúlt 15 év során, jelenleg 30 millió forint bevétel elérése a határ és 37%-os kulcs a mértéke. Ezek a változások, valamint a kisvállalati adók – kata, kiva – bevezetése egyre kedvezőtlenebbé tették a evások helyzetét, jelenleg kb. 20 ezer adózó tartozik ide. 2018-ban a kormányzat tovább szűkítette az egyébként is egyre csökkenő evások körét, miszerint ez az adónem csak december 20-ig választható.

Megszűnik az eva, milyen jövedelemadózási formát választhat helyette?

Bár a törvénymódosítás még előttünk van, de a pénzügyminiszter által május végén közzétett 13+1 gazdaságvédelmi programcsomag tartalmazza az eva megszüntetését. Nyílván az evások évközben nemigen fognak áttérni más adónemre, a jogszabály is biztosítja majd az átmenetet, ettől függetlenül érdemes számolni az áttérés lehetőségeivel, ami függ a vállalkozás jogi formájától és árbevételétől.

Egyéni vállalkozó választási lehetősége:

  • vállalkozói jövedelemadó
  • átalányadózás
  • kata

Főállású egyéni vállalkozónak– mivel garantált minimálbérrel kell számolni – az előírt minimáljárulékot és a személyi jövedelemadóját kell havonta befizetni, azaz 111.577,- forintot. Ezenkívül a nyereséget terhelő vállalkozói jövedelemadót és az adózott eredmény után az osztalékadót.  Átalányadózásnál is számolni kell a havi járulékbefizetéssel, de a nyereség adózása egyszerűbb. Ettől lényegesen kedvezőbb a kata, mivel havi 50.000,-forint adótétel megfizetését írja elő a jogszabály 12 millió bevétel eléréséig.

Ha többes jogviszonnyal rendelkezik az egyéni vállalkozó, akkor is a kata a nyerő, mivel havi 25.000,- forinttal letudja adókötelezettségét. Csak nagyon alacsony bevétel elérése esetén tűnik kedvezőbbnek az átalányadózás, 1 millió forint fölött már nem. Ezt szemlélteti az alábbi példa:

Éves bevétel 1.000.000
Átalányadó alap 40% költséghányaddal számolva 600.000
Személyi jövedelemadó 15% 90.000
Szociális hozzájárulási adó 17,5% 105.000
Nyugdíjjárulék 10% 60.000
Egészségbiztosítási járulék 7% 42.000
Összes adókötelezettség 49,5% 297.000

 

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docen

Megjegyzés: a szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-től 2%-kal csökken, a példában már ez szerepel.

Handa Lászlóné
2019. június 1.

További kérdésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot: RVA Group – Szakértők az üzletfejlesztésben

Ez is érdekelhet