Adótippek Siker Receptek

Fizethet-e készpénzben partnerének a vállalkozó?

A válasz IGEN, de csak korlátozott körben és bizonyos összeghatárig. Érdemes ezért áttekintenünk és értelmeznünk az Art – Adózás rendje törvény – pénzforgalomra vonatkozó szabályait.

Az említett törvény előírja a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók számára, hogy adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 millió forint havonta.

Kik azok a  pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók?

Ide tartoznak a belföldi jogi személyek és az áfa alany természetes személyek (ideértve az egyéni vállalkozót is). Például: katás egyéni vállalkozó, ha áfa alanyi mentességet választ, nem köteles pénzforgalmi számlát nyitni. Az ő esetében lakossági bankszámla is elegendő, ill. készpénzfizetéssel bonyolíthatja le tranzakcióit. Természetesen erre nem vonatkozik a készpénzfizetés fentiekben említett korlátja. A vállalkozók többségének azonban minimum egy pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie, amelyet adószámának közlésétől számított 15 napon belül kell megnyitni és pénzeszközeit – a készpénz kivételével – köteles ezen tartani.

Az a vállalkozó tehát, akire a készpénz fizetés korlátozás fennáll figyeljen arra, hogy adott hónapban másfél millió forintot nem haladja meg a „cash”átadása partnerének. Még akkor is, ha több szerződés van érvényben ügyfelével és erre hivatkozva több kifizetés történik.

Azt is érdemes értelmezni, hogy mi számít készpénzfizetésnek?

Csak a közvetítő nélküli – jelen esetben a számlavezető bank – bankjegy és érme átadás minősül készpénzfizetésnek. Ha az ügyfél bankszámláját vezető banknál történik a tartozás kiegyenlítése készpénz befizetéssel, vagy csekkel a postán feladva, akkor ez nem minősül készpénzforgalomnak. Lehet a számla ellenértékének egy részét készpénzzel, további részét átutalással is rendezni, de az is megoldás, hogy az egyes részleteket adott naptári hónapon túl fizetik ki. Így is betartható a másfél milliós készpénzfizetési korlát.

Mi az, ami nem számít be a készpénzfizetési korlátba?

  • Ami nem termékértékesítés/szolgáltatás ellenértéke, hanem munkaviszony ill. munkavégzés jellegű egyéb jogviszony
  • Kapott kötbér, késedelmi kamat, kártérítés
  • Kölcsön törlesztő részlete (kölcsön után fizetendő kamat már beleszámít!)

Mi történik, ha a felek mégis átlépik a másfél milliós határt?

A tranzakciók értékhatárt meghaladó része után 20% mulasztási bírságot kell fizetni mindkét félnek.

Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

Ha a felek átlépik a már említett határt: a vevőnek kötelessége a pénzmozgás napjától számított 15 napon belül ezt bejelenteni az adóhivatalnak a 40-es „Bejelentés a készpénzfizetésről” elnevezésű nyomtatványon. A bejelentés elmaradása  esetén további 500 ezer forintig terjedő bírsággal is számolni lehet.

Ezután nem kell különösen bizonygatni, hogy milyen fontos a készpénzfizetés korlátjának ismerete és szabályainak betartása.

2019. szeptember 29. Handa Lászlóné

További kérdésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot: RVA Group – Szakértők az üzletfejlesztésben

Ez is érdekelhet