Adótippek Siker Receptek

Kedvező változás a diákok számára. Ki tekinthető főállású kisadózónak a kata szerint?

November 24-étől ismét módosították a főállású kisadózó fogalmára vonatkozó szabályokat, amely kedvező a nappali tagozaton tanuló felsőoktatási intézmény hallgatójának, ha tanulmányai folytatása mellett kata szerint adózik.

Korábban a diákokat főállásúként havi 50.000 forint adótétel megfizetésére kötelezték, ami nem igazán méltányos, hiszen ők a tanulmányaik folytatása mellett tudnak csak jövedelemszerző tevékenységet folytatni. Az elmúlt 5 évben többször próbálkoztak a különböző érdekképviseletek kedvező módosítást elérni, végül 2018. január 1-től sikerült. Ennek megfelelően a kata törvény 2. paragrafusa kimondta:

Nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha közép-és felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton folytat tanulmányokat.

Ez azt jelenti, hogy 25.000 forintot fizet havonta a kisadózó diák, ugyanúgy mint a legalább heti 36 órát elérő munkaviszony mellett, vagy a nyugdíjasként adózó katás vállalkozó.

A fent említett legutolsó módosítás a hallgatói jogviszony szüneteltetésére vonatkozik, amire lehet hogy a vállalkozás sikere miatt kényszerül a hallgató.

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

Annak kisadózó magánszemélynek, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójaként szünetelteti hallgatói jogviszonyát, 25. életéve betöltéséig továbbra is havi 25.000 forint tételes adót kell fizetnie.

A jövőben talán ezek a kedvező változások növelhetik a diákok körében a vállalkozások népszerűségét.

2018. december 19.

Handa Lászlóné

További kérdésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot: RVA Group – Szakértők az üzletfejlesztésben

Ez is érdekelhet