Adótippek Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Pénzügyek

Várható változások a kisvállalkozók adózásában

Jövő évben életbe lépnek azok a változások, amelyek az átalányadózó egyéni vállalkozók számára jelentenek könnyebbséget. Ugyanakkor valamennyi kisvállalkozónak kedvezőbb az iparűzési adózás új módszere: a sávos és az árbevételtől függő adótétel megfizetése. Ebben a cikkben ezzel a két adónemmel kívánok foglalkozni: az érdekeltek figyelmét szeretném felhívni az aktuális teendőkre.

Mi változik az átalányadózó egyéni vállalkozások esetében?

  1. Talán legfontosabb változás – az egyszerűsítés – az évközi járulékbevallás gyakoriságának csökkentése. Eddig ugyanis havonta kellett bevallani és befizetni a saját jövedelme után a tb-t és szochót, jövő évtől negyedévente kötelező és göngyölítve kell kiszámolni. Tehát ha nincs adott időszakban bevétele és főállású vállalkozóként minimum járulékfizetési kötelezettsége van, ezt az összeget a következő negyedévnél levonhatja. Az átalányadó előlegét is negyedévente vallja be és fizeti meg a vállalkozó, de az alkalmazottak szja előlege és járulékai továbbra is havonta esedékesek.
  2. Az átalányadózás a tárgyévet megelőző évben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható (eddig figyelembe kellett venni az előző évi bevételt is). A tárgyévre vonatkozó bevételi értékhatárok továbbra is a minimálbérhez kötődnek: az éves minimálbér tízszeresét, kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozó esetében az ötvenszeresét nem haladja meg.
  3. Az átalányadózás választását a már működő adózók esetében a 22SZJA bevallásban kell megtenni. A kezdő vállalkozások a bejelentkezés alkalmával nyilatkoznak erről (ez így volt eddig is). Aki viszont az átalányadózás alól kilép, vagy jogosultsága megszűnik (mert elérte a bevételi értékhatárt), az a megszüntetés évére és az azt követő 12 hónapra nem választhatja ezt az adózási módot. Eddig négy év elteltével lehetett újra átalányadózó.
  4. Nincs új előírás, de lényeges előny az átalányadózók számára az adómentes jövedelem figyelembe vétele. Ez továbbra is az éves minimálbér 50%-a, amit nem kell időarányosítani (tehát az évközben kezdő vállalkozóra is vonatkozik).

Mi változik az iparűzési adózásban?

Jelenleg háromféle adózási módszer helyett választható a kisvállalkozások számára egy kedvezőbb és egyszerűbb, árbevételtől függő adótétel. Itt nem kell adóalapot számolni és megosztani települések között. Évente egyszer kell megállapítani és adóelőleget fizetni (jelenleg kétszer).

  1. Azok a vállalkozások választhatják, akiknek árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Kizárólag kiskereskedő átalányadózók esetében 120 millió forint a bevételi határ.
  2. A fizetendő ipa mértéke sávos: a vállalkozó árbevételétől függően alakul. 2% ipa adókulccsal számolva:
    12 millió árbevételig 50.000 forint
    12-18 millió árbevétel 120.000 forint
    12-25 millió árbevétel 170.000 forint
    átalányadózó kiskereskedő 120 millió árbevételig 170.000 forint
  3. Arányosítani kell, ha a vállalkozás nem egész évben működik.
  4. Nem kell bevallást benyújtani, mivel adott sávhoz tartozó fix összegű adót fizet.
  5. Bejelentés szükséges: 2023. május 31-ig a 2022. évi adóbevallásban.

Ezzel a kedvezménnyel érdemes élni a kisebb cégeknek, gazdasági társaságoknak is, mert így lehetőségük lesz kevesebb adminisztrációval alacsonyabb összegű ipát fizetni.

  1. 11. 07. Handa Lászlóné
Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

Ez is érdekelhet