Adótippek Siker Receptek

A katás vállalkozások iparűzési adója

Kell-e fizetni iparűzési adót?

A helyi adókról szóló törvény értelmében az iparűzési adó alanyai a vállalkozások, akik jövedelemszerzési tevékenységet folytatnak. Az önkormányzat döntése alapján kerül bevezetésre, mértéke max. 2% lehet. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata rendeletében ezt a mértéket határozta meg, így a település vállalkozói jelentős mértékben hozzájárulnak a város szociális feladatainak finanszírozásához.

Hogyan határozható meg az adóalap?

Három módszer szerint:

  • általános módszer: bevétel csökkentve anyagköltség+eladott áruk beszerzési értéke,
  • egyszerűsített módszer: nettó bevétel 80%-a
  • átalány módszer: 2,5 millió bevétel után 2%

A kisvállalati tételes adó – kata – hatálya alá tartozók választhatnak az általános ill. az átalány módszer között. Mivel költséget nem számolnak el, ezért célszerű ez utóbbival élni. Ez azt jelenti, ha egész évet veszünk figyelembe 50.000,-forint iparűzési adót kell fizetni a katás vállalkozónak.

Hogyan kell bejelentkezni az iparűzési adó hatálya alá?

A katás vállalkozónak 45 napon belül kell bejelentkezni az önkormányzati adóhatósághoz (elektronikusan vagy papíralapon) jelezve a választását. Ez a döntése teljes évre vonatkozik, ha ettől eltérő adóalap választással akar élni akkor azt következő év február 15-ig megteheti.

Még egy fontos határidő van, amit érdemes megjegyezni: ha a vállalkozó évközben szünetelteti tevékenységét, vagy adómentességre, adókedvezményre jogosult, akkor január 15-ig köteles ezt bejelenteni. Egyébként nem csökkenthető a számára megállapított 50 ezer forintos adókötelezettség.

Kell-e adóbevallást adni a katás vállalkozónak?

Nem, ha az átalány módszert választotta.

Hogyan kell megfizetni az iparűzési adót?

Két egyenlő részletben – ha egész évben működő – márc.15. ill. szept.15-ig pótlékmentesen az önkormányzat hipa számlájára. Nem egész évben működő vállalkozás átalányát arányosítva, de szintén két egyenlő részletben kell befizetni az év első ill. utolsó hónapját követő 15-ig.

Kinek jár adómentesség ill. adókedvezmény?

Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

Az önkormányzat rendeletében határozhat meg adómentességet 2,5 millió adóalap alatt. Székesfehérvár önkormányzata 1,5 milliós adóalap eléréséig ad mentességet a hipa alól (de ebben az esetben fontos a január 15-i határidő betartása is!). Adókedvezményre jogosító jogcím jelenleg nincs a helyi rendeletben.

Székesfehérvár, 2019. március 8.

Handa Lászlóné

További kérdésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot: RVA Group – Szakértők az üzletfejlesztésben

Ez is érdekelhet