Adótippek Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Pénzügyek

A vállalkozásokat érintő főbb adóváltozások 2022-ben

Amint azt már megszokhattuk, ismét több változással kell számolni ez év január 1-től a vállalkozóknak, ami összességében kedvező hatással lehet üzleti tevékenységükre. Külön kiemelném adórendszer egyszerűsítését szolgáló intézkedést: miszerint megszűnik a szakképzési hozzájárulás. Ezáltal nemcsak a foglalkoztatói adóteher csökken, hanem az ezzel kapcsolatos adminisztráció is megspórolható, hiszen egy adónemmel kevesebbel számolunk.

 

A munka közterhének csökkenése egyrészt a szociális hozzájárulási adó mértékének változásából  – amely az előző évihez képest 2,5%-kal kevesebb – és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás megszűnéséből adódik. Igy a vállalkozók a saját jövedelmük és a munkavállalóik bére után 13% szochót kötelesek fizetni. A 4%-os csökkenés mellett azonban figyelembe kell venni, hogy a minimálbér is jelentősen növekedett. 2022. január 1-től 200.000 forintra havonta és a garantált minimálbérként 260.000 forinttal kell számolnunk. Ez utóbbival kalkulálva abszolút összegben 3430 forint adót takaríthat meg fejenként a foglalkoztató. Sajnos ez nem érinti a főállású vállalkozók minimum járulékfizetési kötelezettségét: továbbra is él az a szabály, hogy a szochót legalább a minimálbér 112,5%-a után kell megfizetni havonta.

A szakképzési hozzájárulás megszűnésével a duális képzésbe bekapcsolódó vállalkozások továbbra is igényelhetik a szakképzésért járó kedvezményeket, amelynek forrása ezentúl a szochó lesz.

Nagyon fontos változás: az egyéni vállalkozókat érintő átalányadózás kedvezőbbé válása.

Mivel az átalányadózás választható – az egyéni vállalkozó ezenkívül kata szerint, illetve vállalkozói jövedelemadózás módszerével állapíthatja meg adóját – célszerű megismerni mindhárom módszert (korábbi cikkeim tartalmazzák ezek lényegét). Itt most a legfontosabb változásokra hívom fel a figyelmet.

-megszűnik a korábbi 4+4 költséghányad kulcs alkalmazása, helyette az általános költséghányad 40%, konkrétan felsorolt tevékenységeknél 80% és a kiskereskedelem esetén 90% alkalmazható,

-bevezetésre kerül az adómentes rész, azaz az éves minimálbér felét el nem érő jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót, szochót és tb járulékot fizetni. Ez 2022-ben 200.000*12/2=1.200.000 ft

-a választhatóság feltétele emelkedik: az éves min.bér 10xszeresét elérő bevételig (jelenleg 24 millió ft) kereskedelmi tevékenység esetén 15xszeresig (jelenleg 120 millió ft)

-az egyéni vállalkozó bármely személyi jövedelemadóalap kedvezményre jogosult (családi kedvezmény, súlyos fogyatékossági kedvezmény, első házasok kedvezménye, négygyerekes anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye) és így az adó tovább csökkenthető,

-mivel költséget nem számol el, a jövedelem a költséghányad alapján a befolyt bevételből állapítható meg. Ez után negyedévente 15% jövedelemadót kell fizetni a vállalkozónak. A szochót és a tbjárulékot havonta kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

A kedvező változások sorába tartozik még a kisvállalati adó – kiva – mértékének 1%-os csökkentése. Igy a társasági adót, szochót kiváltó adónem a többszöri változtatások után 10%-ot jelent. Továbbra is a kkv-k számára jelent kedvező adózási módot, mert lényegesen egyszerűbb a társasági adózásnál (korábbi cikkem: „Tao vagy kiva: Melyiket válasszam?” erről szól).

A választás feltételei – árbevétel/mérlegfőösszeg, foglalkoztatottak száma – nem változtak.

Az idén is érvényes lesz a helyi iparűzési adó kkv-kat érintő 50%-os kedvezménye, ami maximum 1%-os adókulcsot jelenthet az érintettek számára. Az önkormányzatok nem emelhetik a helyi adók mértékét, nem vezethetnek be helyi rendelettel eddig nem alkalmazott adókat.

  1. 01. 13. Handa Lászlóné
Handa Lászlóné
okl. közgazdász
adótanácsadó
főiskolai docens

 

Ez is érdekelhet