Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Ami eddig 3 nap volt, az mostantól 3 kattintás

A kép forrása: www.ifka.hu

Gyors és elérhető segítséget kértek a vállalkozók a kormánytól a válság alatt, és ennek jegyében megújult a vállalkozásfejlesztés eszköztára. Az újraindítási program három fázisa az egész gazdaságot érinti, de emellett a vállalkozások személyre szabott új támogatási lehetőségeket kapnak a megújult vali.hu-n keresztül.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett PÉNZ a túléléshez – 3. hullám rendezvényen sok újdonságot árult el a közeljövő vállalkozásfejlesztési lehetőségeiről.

Kanyarban előzni – ez a megközelítés jellemzi a Kormány gazdaságvédelmi akciótervét, mely három fázisban kívánja fellendíteni a gazdasági élet teljes horizontját. Bár a pandémiás helyzetből való kilábalás határozott jelei mutatkoznak – például EU-s szinten is kiemelkedően jó, top 5-ben szereplő munkanélküliség és beruházási ráta – érthető, hogy a vállalkozókban sok frusztráció halmozódott fel, és gyors, elérhető segítséget szeretnének.

A gazdasági újraindítási program első fázisában (2021. január – március) sokoldalú, több társadalmi csoportot érintő intézkedésekkel (pl. bértámogatás, fiatalok jövedelemadó-mentessége, lakásépítés ÁFA-jának csökkentése, 50%-os lakásfelújítási program, hitelmoratórium meghosszabbítása) próbálták beindítani a növekedést, és növelni a foglalkoztatottságot annak érdekében, hogy a munkaerőpiac tartalékai is munkába állhassanak mielőbb (pl. fiatalok, gyermeket vállaló édesanyák).

A második fázis (2021. április – június) a világgazdaság új struktúrájához való gyors alkalmazkodást segíti. Itt elsősorban a felsőoktatási modellváltás támogatás történt meg, annak érdekében, hogy a világ legjobb egyetemeinek mintájára fejlesszék a felsőoktatási műhelyeket. A cél, hogy a világ nagy kihívásainak megoldásait ide hozzák Magyarországra – mondta az államtitkár, arra utalva, hogy az hazai egyetemeknek is közeledni kell a globális innovatív nagy cégek igényeihez.

A harmadik fázis (2021. július – október) pedig a zöld energia, körforgásos gazdaság és digitalizációra való átállás támogatásáról szól, a termelési költségek minimalizálása és versenyképesség növelése érdekében.

A támogatási eszközök tehát a gazdaság-újraindítási akcióterv fenti prioritásai mentén kerülnek bevezetésre, de nagyon fontos változás az előző évekhez képest, hogy maximálisan felgyorsítják a bírálati és folyósítási folyamatokat. Ami korábban 3-5 hónap volt, az most 1,5 – 2 hónapra rövidül – utalt az államtitkár a gazdaságfejesztési pályázatok várható elbírálására, kiemelve, hogy most már a támogatói okirat aláírásakor is lehívható lesz akár a teljes támogatási összeg. A Széchenyi kártya újraindítási termékei közt pedig lesz önerőtámogatás is lesz 0,5%-os hitellel annak érdekében, hogy az önerő biztosítása se legyen gond.

Az államtitkár bemutatta a nemrég megújult vali.hu vállalkozói információs portált, melynek célja a vállalkozások gyors, hiteles és közérthető tájékoztatása, elsősorban gazdaság-újraindítási akciótervvel összefüggésben felmerülő kérdésekben.

A vali.hu-n keresztül minden vállalkozásnak személyre szabott fejlesztési lehetőségeket tudunk felajánlani – hangsúlyozta az államtitkár. Ráadásul három kattintás után az összes releváns, zömében államilag támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőség elérhető a honlapon. Minden magyar cég kapott ezzel egy virtuális, ingyenes, a lehetőségeket figyelő munkatársat.

A vali.hu egy helyen tartalmazza a támogatási lehetőségeket, a hitel- és tőkeprogramokat, valamint álllandó szolgáltatásként szerepel a modern mintaüzem program, minősített szakértők, képzések kínálat az oldalon. A modern mintaüzem program egy új, vállalkozói igények alapján életre hívott kezdeményezés: itt gyakorlati példákon keresztül láthatják a cégek, milyen modernizáció szükséges a versenyképességhez, és hogy működik a gyakorlatban.

Ez is érdekelhet