Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Vállalkozásfejlesztés

Felvehető pályázatok minden mennyiségben – Friss infók a GINOP Plusz 1.2.1-ről!

Forrásbőség időszaka előtt állunk – állították nemrég egybehangzóan a vállalkozásfejlesztési szakértők, és legizgalmasabb lehetőségként a várva várt GINOP Plusz 1.2.1-es KKV fejlesztési konstrukciót ajánlották a cégek számára. A kiírás meg is nyílt a héten, igaz technikai malőrrel, de a legújabb fejlemények szerint minden érvényes pályázatot elbírálnak a teljes keret erejéig. De mi lesz azokkal, akik később szerettek volna pályázni – most összefoglaljuk, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak.

Andorka Miklós, MAPI csoport stratégiai igazgatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett PÉNZ a túléléshez – 3. hullám rendezvényen, június 24-én összefoglalót adott a legfontosabb, legizgalmasabb támogatási lehetőségekről, amik elsősorban a KKV-k, de adott esetben a nagyobb cégek számára is nyitva állnak.

Forrásbőség időszaka előtt állunk – hangsúlyozta a szakértő, és a lehetőségek nagy része EU-s társfinanszírozással megvalósuló pályázati konstrukció. Az alábbi kiírások lehetnek érdekesek a fejleszteni kívánó KKV-k, adott esetben nagyvállalatok számára:

  • GINOP PLUSZ-1.2.1-21: A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása
  • GINOP PLUSZ-2.1.1-21: Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése
  • GINOP PLUSZ 1.1.2-21: Magyar Multi Program
  • GINOP PLUSZ-1.3.1-21: Zöld Nemzeti Bajnokok
  • VNT-3: Versenyképesség-növelő támogatás
  • Vidékfejlesztési Program – Élelmiszeripari pályázatok

A GINOP PLUSZ konstrukciók összefoglaló áttekintése:

GINOP PLUSZ-1.2.1-21 – lezárult! GINOP PLUSZ-2.1.1-21 GINOP PLUSZ 1.1.2-21 GINOP PLUSZ-1.3.1-21
Mit kell tudni róla? KKV-k fejlesztés elképzeléseit támogatja, nagyon kevés megkötéssel, kis projektek is megvalósíthatóak. Piaci potenciállal és nagy műszaki-tudományos újdonságtartalommal rendelkező projektek megvalósítása, ahhoz kapcsolódó széles körű költségek elszámolhatóak. Klasszikus vissza nem térítendő támogatás, akár nagyvállalatok is részesülhetnek belőle. Jelentős növekedésre képes cégek támogatása, hogy regionális multi pozíciót tudjanak elérni.

4 alcsoport számára: nagy növekedési potenciállal rendelkező cégek, ígéretes vállalkozások, export bajnokok, nemzetközi értékláncokban résztvevő vállalkozások

 

Zöld gazdaság szereplőinek (ott működő, termékeket előállító cégek) további támogatása.
Rendelkezésre álló keret 200 milliárd Ft 136,67 milliárd Ft 100 milliárd Ft 30 milliárd Ft
Beadási időszakok 2021. július 2021.07.26 – 08.30

2022.01.05 – 01.31

2021. 3. negyedév? 2021. 3. negyedév?
Elbírálás Egylépcsős Egylépcsős Kétlépcsős, IFKA előminősítés után teljes pályázat Kétlépcsős, IFKA előminősítés után teljes pályázat
Támogatás mértéke 45-70% 25-80% 35 – 50% 35 – 50%
Támogatás összege 10 – 629,3 MFt 50 – 1000 MFt
Előleg mértéke 90% 50%, max. 500 MFt
Pályázók köre KKV, legalább 1 lezárt üzleti év, legalább 3 fő KKV, nagyvállalat, kutatóhely KKV KKV
Támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő támogatás vissza nem térítendő támogatás feltételesen vissza nem térítendő támogatás feltételesen vissza nem térítendő támogatás
Támogatható tevékenységek (nem teljeskörű) eszközbeszerzés, építés, megújuló energia, szoftver, hardver K+F, eszközbeszerzés, építés, hardver, szoftver eszközbeszerzés, építés, megújuló energia, szoftver, hardver eszközbeszerzés, építés, megújuló energia, szoftver, hardver
Megvalósítási időszak maximum 24 hónap 36 hónap

 

Mi a legújabb helyzet a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 kiírással?

A sokak által nagyon várt GINOP PLUSZ-1.2.1-21 pályázattal indult meg hivatalosan az EU-s pályázati dömping. A kiírás azért volt nagyon népszerű a KKV-k körében, mert alacsony volt a bekerülési küszöb (legalább 3 fő alkalmazott, legalább egy teljes lezárt üzleti év), és rendkívül széles volt a támogatható tevékenységek köre, gyakorlatilag minden fejlesztési elképzelést be lehetett illeszteni a projektbe. A cégek és pályázatírók tűkön ülve várták a július 12-ei dátumot, amikor el lehetett küldeni az elektronikus pályázati rendszerben a projekteket, de sajnos a keret percek alatt kimerült, és sokaknak technikai probléma (karbantartási üzenet) miatt esélyük se volt megnyomni a „benyújt” gombot.

Legfrissebb fejlemény július 15-én, hogy György László államtitkár közösségi oldalán bejelentette: az irányító hatóság minden pályázatot befogad, még 100 milliárd forintot ráemel a programra, vagyis a teljes 200 milliárdot egy sorozatban kiosztja, és az összes pályázatot sorba rendezi a pontszám alapján. Ez nagyon örvendetes döntés azoknak, akik heteket dolgoztak egy projekt összerakásával, de 12-én reggel nem fogadta be a rendszer a pályázatukat. Azok viszont, akik a GINOP második vagy harmadik tervezett felhívására (2021. október ill. 2022. január) vártak, hoppon maradtak, mert a jelen állás szerint nem lesz újabb kör.

Újdonságok a pályázati rendszerben 2021-ben

A feltételesen vissza nem térítendő támogatás egy új elem, ami a legtöbb konstrukcióban meg fog jelenni. Azt jelenti, hogy a támogatásintenzitás nem fix, és akár a projekt közben is változhat. A teljes támogatási összeg nagy részét (akár 90%) előlegként megkapják a cégek, alapesetben visszatérítendő támogatásként, aminek egy része átváltozhat vissza nem térítendővé. Ez több szemponttól függ (melyek részletesen leírásra kerültek a pályázati dokumentációban) pl. cég mérete, projekt jellege, végrehajtás színvonala.

További speciális konstrukciók

Versenyképességnövelő támogatási program: ennek a konstrukciónak az elődje váratlanul nagy siker lett 2020-ban, HIPA koordinálásában. Most 30 milliárdos kerettel újraindítja a kormány, azon legalább 50 főt foglalkoztató cégek számára, akik a koronavírus-járvány miatt legalább 25%-kal visszaestek az azt megelőző időszakhoz képest. A kiírás viszonylag nagy, minimum 2 millió eurós beruházásokat támogat legfeljebb 20-33%-os támogatással, egyedi elbírálás alapján.

Élelmiszeripari pályázatok: a fenti GINOP PLUSZ konstrukciókból kimaradt a teljes élelmiszeripar, mert az itt működő cégeknek külön kiírások készülnek – egy a KKV-k, és egy nagyvállalatok részére. Itt klasszikus vissza nem térítendő támogatást tudnak igényelni a cégek, akár a projektek 50%-ának erejéig. Nagyprojektek támogatására is van mód.

Ha a pályázatokon túl más üzetfejlesztési és finanszírozási megoldásokat keresel, látogass el honlapunkra vagy írj nekünk az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapon!

www.rvagroup.hu

Ez is érdekelhet