Ingatlan tippek

5 + 2 tipp – Lyukak, sérülések, hibák kezelése és/vagy megoldása

Amikor eladásra kínáljuk az ingatlanunkat, nem csak a színek számítanak, hanem a nagy felületek állapota is. Mennyire elhasznált egy parketta, mikor voltak cserélve a kilincsek, láthatók-e lukak a falban, hogyan mutatnak az ablakkeretek?

Álljon itt néhány tipp, mire figyeljen, ha épp hirdetéshez szeretne fotót készíteni a lakásáról, házáról:

  1. Nézzen körbe egy idegen szemével! Ön már bizonyára megszokta a látványt, így nem tűnnek fel az apró hibák. Esetleg nem is itt lakott, így talán azért nem tulajdonít akkora jelentőséget egy-egy részletnek.
  2. Ha a falon fúrt lyukak, hibák láthatók, vagy a tapétán keletkeztek szakadások, gyűrődések, esetleg megsárgult már itt-ott, akkor ezzel mindenképpen foglalkozni kell. Nagyon sokat ront az összképen, ha e problémákat nem orvosoljuk. Megéri! A fényképeken ezek a részletek hangsúlyosan ki fognak emelkedni. Ne törődjön azzal, hogy a következő tulajdonos mit tesz majd az Ön munkájával, csak hozza rendbe a falakat, mert kis befektetéssel nagyot nyerhet.
  3. A kilincsek sem tűnnek olyan eget rengető „szereplőnek”, pedig ha itt-ott lötyögnek, esetleg azok a klasszikusan semmilyen stílusúak, kopottak, akkor nem keltenek túl jó benyomást a látogatókban. Ez a személyes megtekintéskor lesz igazán éles helyzet. Nincs szükség a legdrágább, legtrendibb kilincsre, de érdemes egy működő, új, egységes kilincsrendszert kialakítani.
  4. Az ablakokat, ajtókat sem kell lecserélni, ha eddig nem történt meg, de a rozoga keretek javítására, szépítésére érdemes némi pénzt szánni. Ha a vevő kezében marad az ablak, vagy zárt állapotban is érzékeli a huzatot, akkor azonnal számolni fog és ez nem biztos, hogy megkönnyíti az adásvétel létrejöttét.
  5. A padló esetében is több megoldás lehetséges, mely a jelenlegi állapot, valamint a pénztárcánk vastagságának függvénye, illetve annak is, mi a cél. Felületi kezelés mindenképpen ajánlott kopott parketta esetén, kőlapoknál a hibás elemek cseréje, szőnyegpadló tekintetében alapvető a vizes tisztítás.

Az eladásra szánt lakóhely szerelvényeinek, beépített gépek állapota, működőképessége a fotókról biztosan nem derül ki, emiatt nem kell, hogy fájjon a fejünk. Ugyanakkor személyes megtekintéskor a vevőjelölt érezhet késztetést – jogosan – arra, hogy ellenőrizze, hogy például a víz úgy folyik-e a csapból, ahogyan az optimális esetben elvárható.

Vonnák Péter
okl. mérnök informatikus
okl. mérnök közgazdász
okl. digitális marketing szakközgazdász
ingatlan értékbecslő-közvetítő
  1. A csaptelepek, zuhany csaptelepek, a mosdókagyló, a wc-kagyló, a tartály – mindegyikre fordítsunk figyelmet. Ne legyen csöpögés, szivárgás és működésképtelenség.
  2. A beépített háztartási gépek nagyon jók, főleg, ha működnek. Amennyiben kis gond van velük, inkább csináltassuk meg azt, mint a vevőjelöltnek magyarázkodjunk és hitessük el vele, hogy ez igazán pici probléma. Miközben erről beszélünk, a vevőnek ez máris egy nyűg, amit majd meg kell oldania és egyből azon töri majd a fejét, hogy ezzel egy lapot kapott, aminek köszönhetően alkudhat az árból.

 

Ez is érdekelhet