Ingatlan tippek

Tárgyalástechnika – Milyen előkészületeket igényel egy tárgyalás?

Számos élethelyzetben lehet szükség tárgyalásra, csak nem feltétlenül hívjuk így a kommunikáció ilyen formáját. Lehet, hogy alkut kötünk, vagy megegyezünk valamiben, esetleg kiharcolunk valamit. Ingatlaneladásnál is tárgyalnunk kell vagy egy vevőjelölttel, vagy az eladóval. Nem mindegy, hogyan tesszük ezt.

Egy ingatlan megtekintése előtt gondoljuk át, hogy a hirdetés, a képek és az ár alapján mennyire fontos nekünk az, hogy megvegyük az adott házat vagy lakást. Mennyire leszünk elszántak, miben engedünk, miben nem. Ugyanez vonatkozik ránk akkor is, ha mi akarjuk eladni az objektumot. Meg kell húzni a határokat, hogy az árból mennyit engedünk, és milyen kompromisszumokat kötünk meg.

Érdemes összeírni, milyen tényezőket, paramétereket figyeljünk meg a szituációban: mennyit kell majd költeni az ingatlanra, mi az, ami adott és nem igényel felújítást, mérjük fel, miben előny az elhelyezkedése és miben hátrány, hogy tudjunk érvelni. Eladóként legyünk tisztában a lakásunk objektív értékével, előnyeivel.

A nyugodt légkör megteremtése

A helyszínre kipihenten, nyugodtan, jókedvvel menjünk, eladóként pedig akkor fogadjuk az érdeklődőt, amikor nem rohanunk, ráérünk és tudunk figyelni, a jelenben maradni. Egy kedves, bizalmat keltő nyitás mindenképpen jó hatással lehet az üzlet végkifejletére.

Nagyon fontosak a nonverbális üzeneteink, azaz, hogy mit mutatunk magunkból szavak nélkül. Milyen ruhában jelenünk meg, hova nézünk és hogyan – a nyílt tekintet mindenképp pozitív. Milyen a kézfogásunk, az arckifejezésünk, a hanglejtésünk, hogyan mozgunk, milyen illatok vesznek körül – összességben, hogy milyen a stílusunk. Sokat számít az első benyomás, de benne rejlik a tévedés lehetősége.

Vonnák Péter
okl. mérnök informatikus
okl. mérnök közgazdász
okl. digitális marketing szakközgazdász
ingatlan értékbecslő-közvetít

Ha először kissé közhelyes dologról kezdünk beszélni, az sosem a dilettantizmus jele, hanem épp azt fejezi ki, hogy nem lerohanni akarjuk a másik felet. Van idő a hangolódásra. Amennyiben a másik fél rögtön a tárgyra tér, többnyire igaz, hogy nyerni akar és nem a win-win szituációt keresi. Ilyenkor sok minden eldől: ki lesz az, aki vezeti a beszélgetést, milyen lesz a hangulat, ki van otthon jobban a témában.

Nagyon sok múlik azon, tudunk-e jól kérdezni, illetve hogy meg tudjuk-e győzni a tárgyalópartnerünket. Ezek mikéntjéről következő cikkünkben értekezünk.

Ez is érdekelhet