Gazdaságfejlesztés Gazdaságpolitika Mikrohitel Üzletfejlesztés Vállalkozás finanszírozás Vállalkozásfejlesztés

A mikrohitelezés szakmai kihívásai és elvárásai

A mikrofinanszírozás speciális, egyre népszerűbb terület, melynek létjogosultsága a mostanihoz hasonló válságok alatt válik még inkább nyilvánvalóvá. De vajon értik-e sokan a lényegét, ami megkülönbözteti a kereskedelmi banki hiteltermékektől? Szekfü Tibor, az RVA ügyvezetője felfedi a titkot a mikrohitel hatékonyságáról az ERENET szaklap legújabb számában.

Az ERENET vállalkozás-kutató tudományos társaság több mint 15 éve működik, tagjai a szektor elismert egyetemi oktatói. Angol nyelvű szakmai folyóiratukban a KKV-fejlesztés, mikrofinanszírozás legújabb tudományos eredményeit osztják meg. A 2021. decemberi szám – több nemes külföldi szakember mellett – tartalmazza Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke, egyben az RVA ügyvezető igazgatója és egyetemi oktató cikkét. „Vannak akik áldják, vannak, akik átkozzák a mikrofinanszírozást, de az emberek többsége teljesen félreérti ennek a tevékenységnek a lényegét” – írta.

A klasszikus, közpénzből finanszírozott mikrohitel programok ideálisan egy társadalmi problémára reagálnak – arra, hogy egyes rétegek egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben jutnak olyan kereskedelmi banki finanszírozáshoz, melyből – a saját maguk és családjuk megélhetését biztosító – önálló gazdasági tevékenységük elindítását vagy fejlesztését finanszírozhatnák

A COVID-19 járvány kitörését követő első gazdasági elemzések (többek közt a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat felmérése) is igazolta azt a feltételezést, hogy a gazdasági visszaesés miatt megnő az igény a kis összegű hitelek iránt, melyeket a kereskedelmi banki szféra nem tud biztosítani a kisvállalkozóknak (a hitelösszeg nagysága, illetve az ügyfél rossz hitelminősítése miatt).

Ebben az esetben, a gazdaság fellendítése érdekében fokozottabban igaz az a megállapítás, hogy a közpénzből finanszírozott mikrohitel programoknak fel kell vállalni a hitelezéssel járó magas kockázatot, vagyis az értékelhető vállalkozói múlttal, illetve értékelhető hiteltörténettel és elégséges jogi biztosítékokkal nem rendelkező ügyfeleknek is hozzá kell jutni a forrásokhoz a pozitív társadalmi cél megvalósulása érdekében. Ha a mikrohitel-program megtérülésénél hozzászámítjuk ezeket az externális hatásokat is (mikrovállalkozó és családjának jóléte, önálló lábra állása, ezáltal szociális ellátórendszerek terhelésének csökkentése), máris láthatjuk, hogy az addicionális pozitív hatások miatt érdemes a döntéshozónak befektetni a magasabb kockázatú hitelprogramokba is.

Az RVA 30 éves múlttal rendelkezik a non-profit mikrofinanszírozás terén, számos sikeres gazdaságélénkítő programot bonyolítottak le (kormányzati, EU-s, önkormányzati ill. magánforrásból is). Tapasztalatuk méltó elismerése, hogy 2019-től a Cádizi Egytemmel közösen on-line mikrofinanszírozási mesterkurzust indíthattak, melynek egyik fontos tananyaga az Erenet szaklapban megjelent, fentebb idézett tanulmány is.

 

www.rvagroup.hu

 

Ez is érdekelhet